конспект уроку з хімії 10 клас вуглеводи

конспект уроку з хімії 10 клас вуглеводи

Ознайомити учнів із класифікацією вуглеводів, їх фізичними властивостями; дати уявлення про будову молекул глюкози, сахарози, загальну будову молекул крохмалю та целюлози; показати поширення вуглеводів у природі, значення для життєдіяльності живих організмів і людини, застосування. Ознайомимося з ще одним класом таких сполук, які мають у своєму складі набагато більше атомів оксисену порівняно з вивченими, які є енергетичним джерелом всіх клітин, всіх живих організмів на нашій планеті, їх будовою, властивостями, галузями застосування, тобто постараємося дати відповідь на запитання для чого нам потрібно вивчати і склад і будову і властивості цих речовин. Разом з тим, цією формулою можна описати склад деяких органічних сполук, які не належать до вуглеводів (оцтова кислота с 2 н 4 о 2, формальдегід сн 2 o). Моносахариди (не гідролізуються), дисахариди (утворюють під час гідролізу дві молекули моносахаридів) та полісахариди – високомолекулярні речовини (утворюють під час гідролізу п молекул моносахаридів). Правообертаюча природна глюкоза має ізомер у класі кетогексоз – фруктозу та п’ятнадцять стереоізомерів у класі альдогексоз, з яких один –лівообертаюча глюкоза, одержана синтетичним шляхом. Своїми дослідженнями ми спробували довести, що вживання вугле ­ водів — головного джерела енергії мозку — впливає на індивідуально - психологічні особливості індивідуума, на розвиток його здібностей. Перша група дослідників разом із психологом провела в класі тесту ­ вання щодо харчових уподобань учнів і на його основі склала таку таб ­ лицю і діаграму.

Ми дійшли висновку, що підлітки холеричного типу темпераменту, для яких характерна реактивність, під ­ вищене емоційне збудження, віддають перевагу солодощам. Ми отримали цікаві результати, які свід ­ чать про те, що через 10 хвилин після вживання чаю головний мозок отримав додаткову енергію і це сприяло підвищенню показників у чо ­ тирнадцяти учнів, або 76, 6 % опитаних. Спираючись на літературні дані та використавши відповідні результати, ми дійшли висновку, що вжи ­ вання вуглеводів значною мірою впливає на психологічні та фізіологічні особливості людини, формування характеру, інтелектуальний розвиток, а також усе подальше життя людини.

Вуглеводи — це природні речови ­ ни, які входять до складу рослин ­ них і тваринних організмів, вони утворюються переважно в авто ­ трофних організмах унаслідок про ­ цесу фотосинтезу з неорганічних речовин, що доводить нам єдність неорганічного та органічного світу і їх взаємозв язок із космосом. В організмі людини виконують надзвичайно важливі функції, які необхідні для процесів життєді ­ яльності, входять до складу нуклеїнових кислот, що є носіями гене ­ тичної, спадкової інформації. Розширити знання про вуглеводи, ознайомити із їх класифікацією; навести приклади вуглеводів і їхніх тривіальних назв, показати поширення вуглеводів у природі і харчових продуктах; діяльнісний компонент. Формувати вміння встановлювати причинно - наслідкові зв’язки між складом, будовою, властивостями і застосуванням вуглеводів; класифікувати вуглеводи за здатністю до гідролізу, критично ставитись до повідомлень хімічного характеру в медійному просторі, розвивати хімічну мову, екологічне мислення. Сприяти усвідомленню взаємозв’язку складу, будови, властивостей і застосування вуглеводів, висловлюванню суджень щодо впливу продуктів харчування на здоров’я людини; спонукати до розв’язання проблеми власного раціонального харчування на основі знань про вуглеводи; розуміння біологічного значення вуглеводів для харчування людини; формувати уміння приймати обґрунтоване рішення щодо їхнього безпечного використання, дотримуватися здорового способу життя. Презентація викладача, ґаджети, медійні і друковані джерела інформації, роздатковий матеріал (додатки №№1 - 9), учнівська презентація « вуглеводи в харчових продуктах. Уміння використовувати в мовленні хімічні терміни, поняття, символи, сучасну українську наукову термінологію і номенклатуру; формулювати відповідь на поставлене запитання. Уміння усвідомлювати причинно - наслідкові зв’язки у природі і її цілісність; використовувати хімічні знання для пояснення користі і шкоди здобутків хімії для людини.

Уміння пояснювати природні явища, процеси в живих організмах на основі хімічних знань; виконувати проекти, використовуючи знання з біології; використовуючи міжпредметні контекстні завдання. Виявляти здатність до роботи в команді, бути ініціативним, генерувати ідеї, брати відповідальність за прийняття рішень, вести діалог задля досягнення спільної мети під час виконання хімічного навчального проекту.

Критично співставляють і оцінюють хімічну інформацію з різних інформаційних ресурсів; використовувати хімічні знання для пояснення користі і шкоди здобутків хімії і хімічної технології для людини і довкілля. Правильна, повна відповідь – 3 бали (шоколадна цукерка), неповна відповідь – 2 бали (льодяники), коротка відповідь, неточна відповідь – 1 бал (еклерчик). Оскільки більше 80% сухої маси рослин та близько 20% організму тварин і людини складають вуглеводи, то можна зробити висновок, що вуглеводи відіграють важливу роль у житті рослин, тварин і людини.

Білки є будівельним матеріалом для організму, здійснюють обробку та перетворення інформації, беруть участь у клітинних процесах; ліпіди – джерело води в організмі, форма запасання енергії; вуглеводи – забезпечення енергією, є компонентами клітинних мембран тощо). Процес, що відбувається в зелених листках рослин, називається фотосинтез та проходить у пігменті хлоропласта – хлорофілі – під дією сонячної енергії, у результаті якого утворюються вуглеводи та вода). Отже, вуглеводи – це оксигеновмісні органічні сполуки, склад яких можна виразити загальною формулою c n (h 2 o) m, але відомі також вуглеводи іншого складу.

Наведіть два приклади речовин, які ви вивчили на попередніх уроках хімії, що не є вуглеводами, хоча їхня молекулярна формула відповідає загальній формулі вуглеводів. Вуглеводи поділяють на моносахариди (не здатні до гідролізу; до них належать глюкоза, фруктоза та інші сполуки), дисахариди (утворюють під час гідролізу дві молекули моносахаридів; приклад – сахароза, або звичайний цукор) та полісахариди – високомолекулярні речовини (утворюють під час гідролізу n молекул моносахаридів; приклад – крохмаль, целюлоза). Вуглеводи споживають у їжу, використовують у кулінарії та харчовій промисловості (глюкоза, сахароза, крохмаль), їх вводять внутрішньовенно, додають у таблетки та лікувальні сиропи (глюкоза, сахароза), вони є джерелом енергії для клітин організму (глюкоза, сахароза), відіграють важливу роль у збереженні і відтворенні генетичної інформації (рибоза, дезоксирибоза), є компонентом текстильної та целюлозної промисловості, виробництва метанолу і етанолу, клеїв, паперу (крохмаль, целюлоза)). Назви вуглеводів походять від тих органів рослин і тварин, продуктів харчування, в яких уперше були виявлені чи найбільше трапляються в природі, а також характеризують їх властивості). На жаль, у теперішній час не кожен, особливо учні та студенти, які навчаються далеко від рідного дому, замислюється про те, які продукти входять до щоденного раціону.

Для того, щоб захистити себе від негативного впливу масмедіа, потрібно виокремлювати, чи дійсно потрібна інформація, не вірити інформації від одного джерела, а перевіряти її з різних джерел та аналізувати.

Наприклад, педагоги з ithaka college (коледж у нью - йорку, сша) підготували базову анкету – питання, які ви повинні собі задати, читаючи ту чи іншу новину (додаток 9). Проаналізуйте твердження різних джерел інформації про значення білків, жирів та вуглеводів як компонентів їжі, про білкові дієти, та дайте відповідь на запитання поданої анкети.

Вуглеводи споживають у їжу, використовують у кулінарії та харчовій промисловості, у лікуванні та фармакологічній промисловості, вони є джерелом енергії для організму, відіграють важливу роль у збереженні і відтворенні генетичної інформації, є компонентом текстильної та целюлозної промисловості. Використовуючи газети, журнали, інтернет - ресурси чи інші медіа джерела, підготувати повідомлення (презентацію) на тему «вуглеводи – продукти харчування. 1 - естери; - 2 - гліцерину; - 3 - вищих; - 4 - етерифікації; - 5 - насичених; - 6 - нена - сичених; - 7 - риб’ячого; - 8 - кокосового; - 9 - пальмового; - 10 - воді; - 11 - бензині; - 12 - мило. С 17 н 35 соон – стеаринова кислота; с 15 н 31 соон – пальмітинова кислота; с 3 н 7 соон – масляна кислота; с 17 н 33 соон – олеїнова кислота; с 17 н 31 соон – лінолева кислота; с 17 н 29 соон – ліноленова кислота. Вуглеводи моносахариди дисахариди полісахариди пентози гексози приклади рибоза глюкоза сахароза крохмаль дезоксирибоза фруктоза мальтоза целюлоза галактоза лактоза глікоген формула с 5 н 10 о 5(4) с 6 н 12 о 6 с 12 н 22 о 11 (с 6 н 10 о 5) n. Проаналізуйте інформацію із журналу про значення білків, жирів та вуглеводів як компонентів їжі, про білкові дієти, та дайте відповідь на запитання поданої анкети.

Проаналізуйте інформацію з інтернет - порталу про значення білків, жирів та вуглеводів як компонентів їжі, про білкові дієти, та дайте відповідь на запитання поданої анкети.

Проведение качественных реакций на глюкозу и обнаружение глюкозы в соке свежих фруктах, выведет учащихся на формирование темы урока и покажет связь свойств и строения. Использование различных способов деятельности, использование многих современных технологий, вовлечение всех учащихся в учебный процесс, высокая плотность урока. Выдвигать версии решения проблемы, осознавать конечный результат, выбирать из предложенных и искать самостоятельно средства достижения цели; работают в парах; дают объяснения изменениям; делают записи в тетради и у доски, смотрят слайды презентации; слушают учителя; работают с учебником. Научить давать сравнительную характеристику углеводов по составу, строению, свойствам, указывать причину сходства и отличия, записывать уравнения химических реакций, объяснять единство неорганических и органических веществ природы на основе явления фотосинтеза. Самостоятельно обнаруживать и формулировать учебную проблему, определять цель учебной деятельности; выдвигать версии решения проблемы, осознавать конечный результат, выбирать из предложенных и искать самостоятельно средства достижения цели; познавательные.

Осуществлять сравнение, классификацию, самостоятельно выбирая основания и критерии для указанных логических операций; строить логическое рассуждение, включающее установление причинно - следственных связей. Овладение умениями применять полученные знания для объяснения разнообразных химических явлений и свойств веществ, оценки роли химии в развитии современных технологий и получении новых веществ; углеводы. Это вещество твёрдое, хорошо растворимо в воде, сладкого вкуса плотность, хорошая растворимость, сладкий вкус могут свидетельствовать о наличии нескольких гидроксогрупп в составе молекул. Як багатоатомний спирт глюкоза взаємодіє з купрум(іі) гідроксидом, і знову блакитний осад купрум(іі) гідроксиду під час взаємодії з глюкозою утворює синій розчин.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями