вітаміни біологія 8 клас

вітаміни біологія 8 клас

Харчові компоненти їжі організм використовує для побудови, оновлення та нормального функціонування органів, тканин і клітин, а також як джерело енергії. Нехарчові компоненти їжі представлені харчовими волокнами, харчовими та біологічно активними добавками, речовинами, які негативно впливають на організм людини (мають отруйну чи токсичну дію). Харчові волокна, до яких належать клітковина, пектини та інші речовини, майже не засвоюються організмом, проте вони потрібні для нормальної діяльності органів травлення і всього організму.

До цієї категорії відносять різні природні або синтетичні хімічні речовини, які додають у продукти харчування для того, щоб надати їм певних властивостей (поліпшити смак і запах, підвищити поживну цінність, запобігти псуванню продукту тощо). Унаслідок антропогенного й техногенного впливів на довкілля в натуральних харчових продуктах можуть міститися речовини (нітрати, фосфати, солі важких металів тощо), концентрація яких значно перевищує гранично допустимі норми.

їжа — це складний комплекс, який містить значну кількість компонентів, здатних проявляти різноманітний і дуже суттєвий фізіологічний вплив на організм. Енергетична цінність харчових продуктів, або калорійність їжі, — кількість енергії, яка утворюється під час окиснення білків, жирів та вуглеводів, що містяться у продуктах харчування і витрачається на фізіологічні функції організму та виконання роботи.

Жири нормалізують жировий обмін, функції нервової системи, еластичність шкіри, захист її від інфекцій та токсинів; водний обмін (під час окиснення 100 г жирів виділяється 107 г води, тому в екстремальних умовах жири є джерелом води) співвідношення білків, жирів та вуглеводів у харчових продуктах є різним. Вітамін d, який утворюється в шкірі під дією ультрафіолетового світла; вітамін а, який може синтезуватися з попередників, що надходять в організм з їжею. Крім того, певна кількість неорганічних солей необхідна для здійснення обміну речовин, пов’язаного з виведенням із клітини та надходженням до неї різних хімічних сполук. Збереження об’єму та пружності клітин; розчинення різних хімічних речовин; виведення продуктів обміну з клітини та організму загалом; є середовищем проходження всіх хімічних процесів; захищає цитоплазму клітини від різких перепадів температури, чим сприяє терморегуляції клітини й організму загалом. Вітамін в1 - тіамін в організм надходить з їжею бере участь у процесах обміну на тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу, бобові, свинина, дріжджі, хлібні злаки, картопля. Недостача тіаміну в раціоні викликає гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері - бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево - судинної, травної та м язової систем. Вітамін в2 - рибофлавін бере участь в процесах росту, пластичному обміні, забезпечує світловий і кольоровий зір, входить до складу ферментів в чистому вигляді — помаранчево - жовтий порошок, слабо розчинний у воді на світлі швидко руйнується під впливом ультрафіолетових променів. Вітамін в6 - піридоксин необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров яних тілець регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров я зубів та ясен найбільше піридоксину у м ясі тварин, птахів, оселедцях, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах. Наслідки дефіцитних станів почервонівші, покриті лусочками, болючі, зудящі ділянки шкіри болючі тріщини в куточках роту фіолетовий язик почервоніння, пекучість очей, надмірна сльозоточивість, світлочутливість. Вітамін c - аскорбінова кислота не синтезується у організмі людини і надходить лише з продуктами харчування розчиняється у воді і руйнується при тривалому кип ятінні нестача аскорбінової кислоти може привести до цинги.

Від рівня вітамінної забезпеченості живлення залежить рівень розумової і фізичної працездатності, витривалості і стійкості організму до впливу несприятливих чинників зовнішнього середовища, включаючи інфекції та дії токсинів. Потреба організму у вітамінах зростає під час перебігу всіх захворювань, при виконанні важкої фізичної й розумової праці, вагітності, в умовах підвищеної радіоактивності. Вітамін с, або аскорбінова кислота, входить до складу ферментів, які забезпечують засвоєння білка клітиною, а завдяки цьому — міцність тканин, особливо сполучної та м’язової; швидке загоєння ран при порушеннях у тканинах (запалення, травмування); реакції імунітету; нормальне продукування гормонів. Шкіра стає плямистою, трапляються підшкірні крововиливи, навіть смертельні кровотечі в черевну порожнину; не виробляються антитіла й інші чинники імунітету; організм стає беззахисним щодо хвороботворних мікроорганізмів, і людина може загинути через будь - яку хворобу.

Щоб узимку забезпечити організм вітаміном с, пийте вітамінні чаї з шипшини, листя чорної смородини, берези, вишні, чорниць, полуниць, суниць, конюшини, соснових або ялинових гілочок. Нестача або відсутність цього вітаміну призводить до тяжких, іноді навіть смертельних уражень нервової системи, найтяжча форма якого — хвороба бері - бері — параліч нижніх кінцівок і м’язове виснаження. Багато вітаміну в 1 у дріжджах, хлібному квасі, у зернових і бобових культурах, у яєчному жовтку, найбільше його міститься у висівках пшениці, жита, рису.

Вітамін d разом із гормонами щитоподібної та паращитоподібних залоз впливає на процеси кісткоутворення й регулює правильне співвідношення кальцію та фосфору, з яких утворюються кістки, забезпечує всмоктування цих елементів у тонкому кишечнику та перенесення їх кров’ю до кісткової тканини.

Поміряйте зріст ростоміром (зверніть увагу на те, щоб голова досліджуваного має бути в такому положенні, щоб верхній край зовнішнього слухового проходу та кути очей були на одному горизонтальному рівні). Значно важливіше дитячому організму отримувати збалансовану за хімічним складом їжу, в якій у достатній кількості представлені вуглеводи, що походять з круп, борошняних виробів, жири й білки тваринного і рослинного походження. А (ретинол), b 1 (тіамін), в 2 (рибофлавін), в 12 (ціанокобаламін), d (кальциферол), е (токоферол), к (антигеморагічний), с (аскорбінова кислота), н (біотин), рр (нікотинова кислота) і т. Щодоби людина повинна отримувати певну кількість вітамінів, що також залежить від її віку, роду занять, маси тіла, статі, загального стану здоров’я тощо. Відсутність у їжі вітаміну а супроводжується сухістю шкіри, запаленням слизових оболонок та рогівки ока, ураженням епітелію сечостатевих органів, травного каналу.

Ужиті разом зі свіжими харчовими продуктами вітамінні препарати поліпшують процеси засвоєння їжі та покращують шанси організму в боротьбі зі збудниками хвороб. Виробити навички вимірювання зросту та ваги тіла, визначати нормальні пропорції та аналізувати ймовірні відхилення від середньостатистичних показників, установлювати кореляції між частинами тіла. Кількість вимірювань можна визначати довільно, вимірювання проводити завжди вранці, без взуття та верхнього одягу, бажано натщесерце, один раз на тиждень або двічі на місяць. Vitae — життя і амін — азотиста речовина, що містить nh2) — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, з високою біологічною дією, необхідні для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів в дуже малій кількості. Ендогенний синтез деяких із них, що здійснюється мікрофлорою тонкої кишки, не може задовольнити потребу організму у вітамінах і тому потрібне постійне надходження їх з продуктами харчування. Вітамін а вітамін а — група близьких за хімічною будовою речовин, яка включає ретиноїди, ретиноєву кислоту і кілька провітамінів –каротиноїдів, серед яких найважливішим є. 1931 року було описано його структуру, а 1937 року його вдалося кристалізувати у разі нестачі вітаміну а погіршується зір, розвиваються різні ураження епітелію, порушується змочування рогівки.

Вітамін с вперше вітамін с був отриманий з лимонного соку в 1923 році, синтезували в 1933 році, і вже п ять років по тому було здійснено промислове виробництво аскорбінової кислоти.

Коли бракує с в людей кровоточать ясна, часті простуди, загроза запалення слизових оболонок, зайва вага, підвищувана втомлюваність, слабкі нерви, погана концентрація уваги, депресивний стан, безсоння, раннє утворення зморщок. В дорослих (особливо у вагітних жінок), які мало перебувають на сонці, не вживають достатньо повноцінної їжі, кісткова тканина втрачає кальцій і кістки розм якшуються. Недостатність вітамінів групи d може розвинутись і у дітей старших трьох років, особливо в періоди інтенсивного росту, якщо їх білкове харчування є недостатнім, а також має місце різка зміна кліматичних умов. Крім того, до розвитку d - вітамінної недостатності ведуть хронічна ниркова недостатність, хвороби печінки, тривалий прийом протисудомних препаратів, синдром мальабсорбції (порушеного всмоктування в кишечнику) різного генезу.

Недостатнє забезпечення організму вітамінами зумовлюється їх відсутністю в їжі (первинні) або порушенням їх обміну і засвоєння при деяких захворюваннях (вторинні) спочатку вітамінна недостатність проявляється в загальному нездужанні (гіповітамінозний стан) і лише з часом набуває рис певного авітамінозу — рахіту, цинги, курячої сліпоти, бері - бері, пелагри тощо. При гіпервітамінозі холекальциферолу (d3) вітамін d3 починати діяти як отрута, порушується жировий обмін, відбувається втрата маси тіла, різко підвищується вміст са і р в крові та надлишкове відкладення їх у кістах, нирках, кровоносних судинах, серці. Алергійні реакції у вигляді висипів на шкірі, безсоння, кровотечі через підвищення ламкості капілярів; великі дози сприяють утворенню адреналіну, що підвищує дратівливість, конфліктність особи; у мегадозах аскорбінова кислота перетворюється на щавлеву, що призводить до відкладання її солей і утворення каменів у нирках. Мінеральні речовини є життєвонеобхідними і, надходячи в організм з їжею, підтримують нормальний ріст, репродукцію і здоров я протягом всього життя людини.

Більшість вітамінів в організмі не синтезується, джерелом їх звичайно є зовнішнє середовище (харчові продукти рослинного й тваринного походження, мікроорганізми — нормальні мешканці шкт). Нестача вітамінів в організмі (вітамінна недостатність) може бути наслідком низького вмісту вітамінів у їжі, порушення їх усмоктування (при патологічних змінах травного тракту). Підвищена потреба у вітамінах виникає в період інтенсивного зростання, у літньому віці, при вагітності, годівлі грудьми, важкій фізичній праці, при інтенсивних заняттях спортом.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями