технологія електродугового зварювання підручник/і. в. гуменюк

технологія електродугового зварювання підручник/і. в. гуменюк

Шлакові включення є результатом недбалого очищення кромок деталей і зварювального дроту від окалини, іржі й бруду, а також (при багатошаровому зварюванні) неповного видалення шлаків з попередніх шарів. Непроваром називають місцева несплавка основного металу з наплавленим, а також несплавка між собою окремих шарів шва при багатошаровому зварюванні через наявність тонкого прошарку.

При автоматичному зварюванні під флюсом та електрошлаковому зварюванні непровари звичайно утворяться на початку процесу, коли основний метал ще недостатньо прогрітий. їхнє утворення викликається наявністю напіврідких прошарків між кристалами наплавленого металу шва наприкінці його затвердіння й дією в ньому усадочних напруг, що розтягують. Холодні тріщини виникають при температурах 100 - 3000 0с у легованих сталях і при нормальних температурах - у вуглецевоїих сталях відразу після остигання шва або через тривалий проміжок часу.

Найменування і склад зовнішньої емалі при ремонтному забарвленні визначається системою його забарвлення на підприємстві виробника, і, зазвичай, за хімічним складом повинні бути однорідні. Забарвлення всього кузова передбачає зняття старого лакофарбового покриття до металу із площі понад 50 відсотків поверхні, яку фарбують, незалежно від кількості раніше нанесених верств населення та методу зняття, нанесення грунтівок і шпатлівок, добору кольорів, забарвлення і сушіння. наносять пневморозпилювачем 2 шари емалі з проміжною витримкою 7…10 хвилин на внутрішні поверхні кузова (двері, торці та внутрішні поверхні дверей тощо); - забарвлюють пензлем (типу кф - 25) в чорний колір сумішшю емалі і грунту на співвідношенні 40. Покраску номерних знаків виконують, попередньо зачистивши їх з обох сторін шліфувальною шкуркою 63с8н, та видаляють стиснутим повітрям залишки пилу й обезжирюють. Робочим місцем електрозварника є закріплений за робітником або бригадою ділянка виробничої площі, оснащеної відповідно до вимог здійснюваного технологічного процесу певним устаткуванням, інструментом, пристосуваннями і т. Залежно від виконуваної роботи і габаритів зварюються конструкцій зварювальний пост розташовують у спеціальних зварювальних кабінах або безпосередньо на виробі. 1 - вентиляція; 2 - робочий стіл; 3 - ящик для електродів; 4 - ящик для деталей; 5 - діелектричний ковбик; 6 - запальник; 7 - газовий рукав; 8 - стілець; 9 - газовий балон; 10 - прямий провід; 11 - джерело живлення дуги; 12 - заземлення; 13 - зворотній провід; 14 - ящик для відходів. Для зручності роботи в кабіні встановлюють металевий стілець з підйомним сидінням, виготовленим з неелектропровідного матеріалу (дерево, пластмаса та ін. Про всі недоліки і несправності інструмента, пристосувань і засобів захисту, виявлених при огляді, доповісти керівнику робіт для вжиття заходів до їх усунення. проявляти обережність прироботі з нітрофарбами, так як вони легко спалахують, а пари їх розчинників, змішуючись з повітрям, утворюють вибухові суміші. щоб уникнути зайвого туманоутворення і в цілях зниження забруднення робочої зони аерозолями і парами фарб і лаків при пульверізаторной забарвленні фарборозпилювач тримати перпендикулярно до поверхні, що фарбується на відстані не більше 350 мм від неї. при забарвленні кузова автобуса, іншого високо розташованого обладнання необхідно користуватися міцно установленими підмостки з поручнями, а також сходами - драбинами.

розлиті на підлогу фарби і розчинники необхідно негайно прибирати з використанням піску або тирси, з подальшим їх видаленням у спеціально відведене місце.

обтиральний матеріал після використання складати в металеві ящики з кришками і після закінчення зміни прибирати з виробничих приміщень у спеціально відведені для цієї мети місця. на фарбувальних дільницях та в місцях зберігання фарб і розчинників не користуватися відкритим вогнем і не застосовувати іскроутворюючі пристосування та обладнання. застосовувати відкритий вогонь або електроприлади не у вибухо - безпечному виконанні в приміщеннях забарвлення і приготування фарб, а також в місцях зберігання порожньої тари з - під фарб та розчинників; - під керівництвом керівника робіт оперативно вжити заходів щодо усунення причин аварій або ситуацій, які можуть призвести до аварій або нещасних випадків. зберегти до початку розслідування нещасного випадку обстановку, якою вона була на момент події, якщо це не загрожує життю і здоров ю інших осіб і не веде до катастрофи, аварії або виникнення інших надзвичайних обставин, а в разі неможливості її збереження - зафіксувати обстановку, що склалася (скласти схеми, провести інші заходи). Б) відсутності або несправності заземлення корпусу зварювального трансформатора, вторинної обмотки, деталі, що зварюється і кожуха рубильника; е) відсутності витяжної вентиляції уразі роботи в закритих приміщеннях. Виявлені несправності та порушення вимог безпеки повинні бути усунені власними силами допочатку робіт, а при неможливості зробити це електрозварник зобов язаний повідомити про них бригадира чи керівнику.

А) місце виконання робіт, а також нижчерозташованими місця повинні бути звільнені від горючих матеріалів у радіусі не менше 5 м, а від вибухонебезпечних матеріалів і установок - 10 м; б) при виробництві електрозварювальних робіт поза приміщеннями (під час дощу або снігопаду) над робочим місцем зварника і місцем знаходження зварювального апарата повинен бути встановлений навіс; в) електрозварювальні роботи на висоті повинні виконуватися з риштувань та помостів з огорожами.

Забороняється використовувати як зворотний провід мережі заземлення металеві конструкції будівель, технологічне обладнання, труби санітарно - технічних мереж (водопровід, газопровід і т. Місця з єднань повинні бути заізольовані; з єднання зварювальних проводів методом скрутки не допускається; е) зварювальні проводи повинні прокладати так, щоб їх не могли пошкодити машини і механізми.

Забороняється прокладання проводів поруч з газозварювальним шлангами і трубопроводами, відстань між зварювальним дротом і трубопроводом кисню має бути не менше 0, 5 м, а трубопроводом ацетилену та інших горючих газів - 1 м. ємності, в яких знаходилися горючі рідини або кислоти, до початку електрозварювальних робіт повинні бути очищені, промиті, просушені з метою усунення небезпечної концентрації шкідливих речовин. Під час перерв у роботі електрозварникові забороняється залишати на робочому місці електродотримач, що знаходиться під напругою, зварювальний апарат необхідно відключати, а електродотримач закріплювати на спеціальній підставці або підвісці. При виконанні робіт на діючих об єктах з встановленим режимом проведення вогневих робіт електрозварник зобов язаний виконувати додаткові вимоги інструкцій, затверджених держнаглядохоронпраці україни.

У разі виникнення несправності зварювального агрегату, зварювальних проводів, електротримач, захисного щитка або шолома - маски необхідно припинити роботу і повідомити про це бригадиру або керівнику робіт. Б) привести в порядок робоче місце, зібрати інструмент, змотати в бухти зварювальні проводи й забрати в відведені для їх зберігання місця; матеріали для протикорозійного захисту автомобілів з погляду умов безпечного застосування можна об єднати в три групи.

Застосування матеріалів, що містять органічні розчинники, потребує дотримання низки спеціальних заходів безпеки через високу пожежонебезпечність і токсичність цих матеріалів. Робота з вогненебезпечними матеріалами має виконуватися у спеціальному приміщенні, обладнаному ефективною вентиляцією та вибухобезпечним електропостачанням.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями