самостійна робота еволюція органічного світу

самостійна робота еволюція органічного світу

Сукупність особин одного виду, які відтворюють себе протягом великої кількості поколінь і тривалий час займають певну територію, функціонуючи і розвиваючись в одному або в кількох угрупованнях живих організмів, — це.

А) крила кажанів та крила комах; б) крила кажанів та плавці китів; в) зябра річкового рака та річкового окуня; г) додаткові корені картоплі та ризоїди зозулиного льону.

А) зону поширення виду; б) схожість процесів життєдіяльності і можливість схрещування; в) схожість процесів зовнішньої і внутрішньої будови органів; г)умови існування виду, його місце в біогеоценозі, взаємовідносини з іншими видами.

А) диференційоване виживання більш пристосованих до певних умов існування особин у популяції; б) переміщення особин з однієї популяції в іншу або на нові території; в) розділення популяцій одного виду через виникнення між ними якихось бар’єрів; г) коливання чисельності природних популяцій внаслідок кліматичних, біологічних або інших факторів. А) різниця між народжуваністю і смертністю; б) маса особин на одиницю площі; в) кількість особин, яка загине за одиницю часу; г) кількість особин, яка народилася за одиницю часу.

За даними палеонтології і геології, історія землі і життя на ній розділена на п ять ер, кожна з них характеризується певними організмами, що переважали протягом цієї ери.

Сєверцов, може досягатися не тільки шляхом морфофізіологічного прогресу, як у квіткових рослин і хребетних тварин, а й іншими шляхами, без ускладнення організації, а іноді навіть у результаті її спрощення (як у стьожкових червів). Поява яйця, зародкових оболонок навколо нього забезпечила розвиток хребетних на суходолі, і тільки завдяки цьому сформувались справжні наземні хребетні, не пов язані в період розмноження з водою. Северцов зазначав, що ароморфози - це стрибки у розвитку, що підносять організацію тієї або іншої групи тварин чи рослин на вищий щабель і тим самим створюють передумови для подальшого прогресивного розвитку.

У ссавців, що мешкають у воді (китоподібні) і на суходолі, - рівень організації один (у будові, наприклад, органів кровообігу, дихання, виділення), а форми тіла, кінцівок - різні. Загальна дегенерація - це зміни, пов язані із спрощенням організації і зниженням активних функцій частини органів, ніби сходинка вниз (явище протилежне ароморфозу), але й вони можуть сприяти кращій пристосованості організмів. Усі хребетні тварини мають двобічну симетрію, порожнину тіла, хребет, череп, дві пари кінцівок; серце в усіх хребетних тварин розміщене на черевному боці, а нервова система - на спинному, вона складається з головного і спинного мозку.

Прикладом атавізму є поява бічних пальців у коней; смугастість свійських свиней; шийна фістула (утвір, гомологічний зябровим щілинам у нижчих хордових), хвостовий придаток, густий волосяний покрив усього тіла людини.

Куприк - залишок хвостових хребців, зачаткові вушні м язи, що свідчить про те, що предки людини мали рухливу вушну раковину, зачаткова третя повіка - гомолог мигальної перетинки наших далеких предків та ін. Порівняльно анатомічні дослідження сучасних прогресивних і примітивних форм дають змогу виявити перехідні форми, які допомагають відтворювати шляхи еволюції окремих груп організмів. Ланцетник має низку ознак, які наближають його, з одного боку, до голкошкірих і напівхордових (баланоглос), а з іншого - до хребетних, разом з якими він належить до одного типу - хордових. Ковалевський і мечников довели, що в усіх багатоклітинних організмів (безхребетних, починаючи з червів, і хребетних) закладаються три зародкових листки, з яких згодом формуються всі органи.

Встановлено, що в зародковому розвитку утворюються не тільки органи, пов язані з повторенням ознак, а й тимчасові органи, що забезпечують функцію існування зародків у тих умовах, в яких вони проходять розвиток. Дарвін гостро відчував нестачу відомостей про перехідні форми, викопні організми, які б мали ознаки давніх і більш молодих груп, що належать до різних класів і типів. Давній предок коня, знайдений у відкладах третинного періоду, був заввишки близько 30 см, мав по чотири пальці на передніх і по три - на задніх кінцівках. Виснаження органічних речовин у водах первинного океану виконувало роль отбираючого фактора і сприяло утворенню організмів з різними способами харчування. Формування багатоклітинних організмів поклало початок диференціації органів і тканин, спеціалізації клітин, їх пристосованості до виконання певних функцій. Виникнення хорди, що виконує роль осьового скелета, зіграло велику роль в еволюції хребетних, так як у них збільшилися розміри тіла, став розвиватися головний мозок, ускладнилося поведінку.

(грунт утворилася ще в археї в результаті життєдіяльності бактерій і водоростей, що жили у вологих місцях) наприкінці силуру на сушу вийшли і перші тварини - павуки і скорпіони.

Протягом всього кам яновугільного періоду, або карбону, панував теплий і вологий клімат суша покрилася болотами, лісами з плаунів, хвощів, папоротей, висота яких сягала понад 30 м. У карбоні з являються папороті, що розмножуються насінням, перші загони літаючих комах, плазунів в еволюції відбуваються ароморфозів, зменшують їх залежність від водного середовища у плазунів збільшується запас поживних речовин в яйцеклітині, формуються оболонки, що захищають зародок від висихання. У голонасінних рослин були добре розвинені покривні і провідні тканини, а листя видозмінені в голки, що, з одного боку, покращувало постачання рослин водою, а з іншого - зменшувало її випаровування. Внутрішнім заплідненням, щільними оболонками і запасом поживних речовин в яйці, роговими покривами тіла, більш досконалими дихальної і кровоносної системами.

Однак у них, як і у плазунів, був довгий хвіст з 20 - 21 хребця, на голові зберігалася луска, на кінцівках - пальці, на щелепах розміщувалися зуби, туловищні хребці з єднувалися рухомий. Поява чотирьохкамерного серця і теплокровності, пір я, більш розвиненою нервової системи (збільшення розмірів великих півкуль і поява кори головного мозку), збільшення запасів поживних речовин в яйці і формування вапняної оболонки.

У них, незважаючи на зміну температури навколишнього середовища, підтримується постійна температура тіла, тому вони активні навіть взимку, не впадають в заціпеніння, як плазуни.

Серед ароморфозів, що зумовили появу ссавців, слід відзначити появу чотирьохкамерного серця, волосяного покриву, завдяки яким удосконалилася терморегуляція, виникла теплокровність, відбувся розвиток нервової системи, особливо великих півкуль і кори головного мозку; живородіння і вигодовування дитинчат молоком. У відповідності з гіпотезою катастроф земля зіткнулася з невеликим астероїдом або крупним метеоритом, що спричинило за собою підвищення запиленості атмосфери.

На суші ссавці не досягли величини динозаврів, але серед них були свої гіганти, і, мабуть, самим високим тваринам з ссавців можна вважати безрогого носорога - індрикотерій. У голонасінних з явилося насіння, у плазунів - яйця із запасом жовтка і захисними оболонками, роговий покрив на тілі, розвинене легеневе дихання, неповна перегородка в серці, більш розвинена нервова система. Близько мільйона років тому від особливого виду людиноподібних мавп, які стали ходити на двох ногах при вертикальному положенні тулуба, відбулися предки людей - пітекантропи, або обезьянолюди, від яких відбулися первісні люди (неандертальці), а приблизно 100 тис.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями