твір про рідну мову 11 клас

твір про рідну мову 11 клас

Коли на мову людську дивитись як на вираз вражень, думок, міркування людей, то вона й повинна бути не однаковою, як не однакові краї, де живуть люди, не однакові сторони, де вони розселилися. Як не в нашій йолі зробити так, щоб усю землю сповивав той страшенний холод, що огортає їх поміж полярними кружалами, або гріла її та нестямна спека, що стоїть у краях між тропіками, то. Так само не сила наша усі мови звести докупи, виробити одну мову задля всіх людей, бо на різних краях землі різні враження, а через це і різні думки, різні почування в людей. Мені здається, що тим і наш світ красний, що він не однаковий, тим і земля наша хороша, що вона вкрита то горами високими, то долинами глибокими, то рослиною псякою. Мова ж жива істота, як і народ, що її витворив, і коли він кине свою мову, то то вже буде смерть задля його душі, смерть задля всього того, чим він відрізняється від других людей. Коли навіть малограмотні люди намагалися віддати своїх дітей до шкіл із російським навчанням, думаючи, що тоді їх діти стануть розумнішими, культурнішими.

Чому треба берегти рідну мову і від кого її слід захищати що таке мова – це засіб спілкування, завдяки якому ми можемо розуміти один одного, ми можемо пояснювати свою точку зору, висловлювати свої думки.

Франка за єдину українську літературну мову комплекс питань щодо мови й нації в аспекті світобачення франка розглядаємо на тлі тих національно - мовленевих процесів, що були характерні для україни наприкінці xіx ст. Твір про українську мову можуть гинути села й міста, палаци й собори, буває – навіть гинуть могутні держави, однак ці втрати не завжди обривають саморозвиток народів. Заклик берегти, шанувати рідну мову в поезії “українська мова” – iі варіант володимир самійленко 8 клас ii варіант твори володимира самійленка сповнені почуттям любові до батьківщини – прекрасної, мальовничої, але страждаючої в неволі. Плекаймо рідну мову – твори на нелітературні теми – твори з розвитку мовлення – учнівські твори – твір мудрі люди кажуть, що немає народу без історії, та це ще більше стосується мови.

Глибокі роздуми сучасного поета про те, якою повинна бути людина, щоб уберегти себе, своїх близьких, свою мову, душевне багатство від зла урок 42 тема. Циркуляри, укази, заборони душили і нищили слово пісенного народу, та воно паростком проростало із творів тараса шевченка та івана франка, лесі українки та михайла коцюбинського. Цензура нищила видання українською мовою і забороняла до друку нові, та українські книги, пройшовши повз заборону і границі, таємно ввозилися із - за кордону до рідної домівки.

Самим образливим є те, що вже багато століть талановитий сценарист нам умілою рукою пише кроваві сценарії, а ми їх бездумно виконуємо, убиваючи один одного. Великої наруги зазнала мова, що є невіддільною ознакою нації, одним із найістотніших чинників її самовиявлення, важливим по казником її життєздатності й духовності. Українську мову офі ційно забороняли укази петра першого, валуєвський циркуляр, емський указ, оголошували придуманою німцями, вважали діалектом російської чи польської мов, дивилися як на “холопську”, вважали її тільки придатною для домашнього “вжитку”. її свідомо принижували, не допускали в сферу науки, техніки, на фабрики, заводи, до армії, в спорт – до тих сфер, найважливішою запорукою безперешкодного розвитку української мюви є проголошення її державною мовою, входження її в усі сфери життя, нарешті, усвідомлення кожним громадянином важливості. Наша держава довгі віки перебувала в стані політичного підкорення, і хоча мінялися повсякчас “господарі” – країни, що прагнули нас поглинути, ми все ж таки залишалися українцями.

А поки що краплина за краплиною мусимо, вливати у молоді душі тепло рідної мови, рідної культури, яке мало б всотуватися разом з материнською колисковою. Вже час нам подолати свій “національний комплекс” і не кидатися на амбразури, доводячи, що ми існуємо, а мирно працювати, спілкуватися українською мовою, ростити нові покоління українців, відчувати гордість за себе і свою державу.

Ми з радістю користуємося всім тим, що у нас є, і при цьому не замислюємося належним чином, що ж будемо робити, якщо з тієї чи іншої причини будемо змушені з чимось розлучитися. Коли я думаю про те, що багато наших співвітчизників соромляться розмовляти рідною українською мовою, а то й зовсім її не знають, мені становиться соромно и боляче.

“нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирають мову” нація – це досить складна, але в той же час надзвичайно важлива соціальна конструкція, яка є однією з основ сучасного людського світу.

Франка за єдину українську літературну мову комплекс питань щодо мови й нації в аспекті світобачення франка розглядаємо на тлі тих національно - мовленевих процесів, що були характерні для україни наприкінці xix ст. Мова, наша мова люди в процесі суспільної діяльності мають постійну потребу вступати в різні стосунки з іншими людьми, погоджувати з ними свої дії, ділитися власним досвідом і запозичати собі досвід інших членів колективу, давати поради й розпорядження і одержувати їх; інакше кажучи, люди завжди мають потребу в спілкуванні з іншими членами суспільства. “культура думки, мови, почуттів” “висока культура мови полягає в умінні знайти не тільки точне засіб для вираження своєї думки, але і найбільш дохідливе (тобто найбільш виразне) і найбільш доречне (тобто саме підходяще для даного випадку)”. Тобто практично всім людям зрозуміло, що не дуже добре ухилятися від роботи, соромно нічого не робити, якщо навколо тебе всі трудяться, і непривабливо підводити інших, якщо вони розраховують на твою допомогу, а ти її не надаєш. “душа болить за україну” на мій погляд однією з основних проблем сучасного українського суспільства є велика кількість політичних діячів і державних керівників, від яких залежить доля нашої країни.

Деякі з них не зосереджуються на головних питаннях, які потребують негайного вирішення, а розпилюють свої сили на дрібниці, досить часто зовсім безглузді. Роль мови у суспільстві (мова – основа духовної культури, знаряддя, за допомогою якого здійснюється зв’язок часів, поколінь; за допомогою мови люди обмінюються думками, висловлюють свої почуття, створюють духовні цінності). Я люблю своїх учителів за чуйне й добре ставлення до нас, за справедливість, за цікаве пояснення нового матеріалу, за особисті якості – тактовність, терпіння, акуратність. Для нього мова була материнського піснею і молитвою над колискою, шепотом гаю, величчю неба, ревом дніпра і солов’їною піснею, радістю кохання, відчаєм покритки, жертовною любов’ю матері, мужнім покликом до борні і свободи.

Мабуть не було жодного видатного письменника, який би від усього серця не покладав на неї найбільших надій, бо долю свого народу в майбутньому бачив невідривно від долі рідної мови.

У чому краса й багатство української мови перше слово “мама” людина каже рідною мовою, вивчає українські літери, складає з них слова, поповнює свій словничок. Віра в неминуче відродження рідного слова в поезії “вічно жива” – іі варіант – дмитро білоус твори з української літератури ii варіант коли я читаю вірш д. &;gt;слово – найдорожчий скарб народу (за поезією “мова”) – і варіант – максим рильський (за поезією “мова”) і варіант мови нашої слова – наче музика жива. Наприклда, драматург михайло старицький, перекладач трагедії шекспіра “гамлет”, поезій німця гейне та британця байрона, а також російських авторів – пушкіна, лєрмонтова.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями