терміни української літератури

терміни української літератури

У 2021 році в переліку навчальних предметів, із яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, виокремлюють 1) українську мову та 2) українську мову і літературу.

Випускники закладів загальної середньої освіти, а також учні (слухачі, студенти) закладів професійної (професійно - технічної), вищої освіти, які у 2021 році здобудуть повну загальну середню освіту, мають обов’язково вибрати для проходження дпа у формі зно українську мову або українську мову і літературу.

Визначення тестового бала здійснюється на основі схем нарахування балів за виконання завдань сертифікаційної роботи (подано в характеристиці сертифікаційної роботи) та критеріїв оцінювання завдань відкритої форми з розгорнутою відповіддю. Слово іноземного походження, власне, таємниче слово, що перейшло від стародавніх євреїв і греків з магічного замовляння від лихоманки; писалось на амулетах. Абстрактне мистецтво свідомо віддаляється від об’єктивної реальності, вдається до безглуздих комбінацій кольорових плям, об’ємних форм, штрихів, ліній, твердячи, ніби цей хаос виражає якісь емоції. Так називають себе деякі сучасні декадентські письменники й художники, войовничі противники реалізму, прибічники чистого мистецтва, аполітизму, скептицизму й розчарованості. Побічний) - характеристика соціальних явищ, які виникають у результаті розширення нормативно - ціннісних систем, найчастіше з маргінальністю пов язують порушення соціальної регуляції поведінки, а також викликані ними прояви асоціальності та негативні психічні стани.

Один і той же міфологічний мотив, опрацьований протягом багатьох віків, набуває у кожній епосі нових значень, служить способом втілення нової проблематики й може з часом повністю втратити архаїчний елемент або ж здобути його нове, символічне вираження. Відображення у літературному творі давніх міфологічних уявлень часто опосередковане через трансформовані форми поетичного переосмислення, зокрема через символ. Потебня, який створив психолінгвістичну концепцію теорії літератури, в її підґрунті — ідея спорідненості психологічних основ творення слова, міфу й літературного твору.

Художня характеристика твору, образи якого дібрано так, що їх прочитання не є однозначним, а викликає у кожного читача ряд власних взаємодоповнюваних асоціацій, що роблять твір багатогранним, відкритим. Творчою ланкою в психологічних механізмах фантазії, що забезпечує комбінування нових образів і знаходження нових зв’язків та взаємозалежностей між ними, формування цілісних художніх структур, є асоціації. Kineo — рухаю) — твір кіномистецтва, сюжет якого порівняно складний, базується на цілій низці подій і в якому досягається епічна широта охоплення зображуваної дійсності. Називають повість, що створена із свідомою орієнтацією на певні кінематографічні прийоми оповіді (подрібнення дії на короткі епізоди, лаконічність діалогу та авторських пояснень, монтажний характер епізодів тощо). Від суто наукового твору публіцистичний відрізняється наявністю авторської оцінки явищ (подекуди суб єктивної) та спонуканням до висновків на майбутнє. Як явише притчевість існувало з давніх - давен і було пов’язане з дидактичною літературою, зокрема, з такими прозовими жанрами, як аполог, байка, притча, повчальна повість; ліричними, як повчання, послання, драма - мораліте, шкільна драма тощо. Наявність притчевості в дидактичній літературі відбиває певний процес моделювання мислення, при якому підбір і спосіб подачі художнього матеріалу є аргументом мотивації авторської концепції. Він є дуже важливим для студентів технічного спрямування, оскільки для успішної діяльності в будь - якій галузі науки, техніки та виробництва фахівцеві необхідно правильно розуміти й грамотно застосовувати відповідну спеціальну термінологію. Психологія, ксерокс, скелет, бібліотека, бібліографія, біологія, фонетика, космос, ідея, метод, аналіз, історія; німецьке – штаб, шахта, крейда, ландшафт, бутерброд, лейтенант, лозунг, ланцюг, майстер, сигнал, офіцер, матриця; англійське – комбайн, спонсор, менеджер, трамвай, тролейбус, ескалатор, аероплан, мітинг, ринг, джин, матч, старт, фініш, теніс, хокей, футбол, аут, ленч, лідер, ноу - хау, піжама. Аналізуючи сучасні тенденції розвитку мови, ми не можемо не виділити зміни, які відбуваються в її лексичному складі, особливо у стилістиці усного і писемного мовлення. Термін “сленг” в українську мову прийшов з англійської (slang – жаргон) – жаргонні слова або вирази в англійській усній мові, характерні для людей певних професій або соціальних прошарків.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями