технологія проведення відкритого уроку

технологія проведення відкритого уроку

інтегрований урок - це урок, який проводиться з метою розкриття загальних закономірностей, законів, ідей, теорій, відображених у різних науках і відповідних їм навчальних предметах. Вони сприяють розкриттю наукових законів та умов їх прояву в різних галузях науки та сферах практичної діяльності; виявленню специфіки та можливості прояву закономірностей, законів, ідей, теорій в оточуючій дійсності; інтеграції діяльності вчителів із формування загально навчальних умінь і навичок учнів (навчально - організаційні, навчально - інформаційні, навчально - інтелектуальні); розкриттю багатогранності можливостей застосування набутих знань учнів у різних галузях науки та сферах діяльності; синтезу фактів, явищ, процесів з метою висунення нових ідей, розробки гіпотез; інтеграції діяльності вчителів з формування творчої особистості учня, розвитку його здібностей. Визначенні змісту та обсягу навчального матеріалу з тих навчальних предметів, які вони викладають, відповідно до поставлених цілей та завдань інтегрованого уроку; вибір форм і методів реалізації навчального матеріалу; виділення об єктивно існуючих зв язків між базовими знаннями, які можна інтегрувати.

При цьому необхідно враховувати специфіку кожного навчального предмета та його можливостей у розкритті загальних законів, теорій, ідей, які є інтегруючою основою кількох навчальних предметів. До його обов язків входить перш за все конструювання змісту дидактичного матеріалу, визначення його оптимального обсягу й ролі кожного вчителя на уроці, засобів їх взаємодії та активізації діяльності учнів у процесі уроку, раціональної технології реалізації змісту інтегрованого уроку, досягнення мети.

Структура інтегрованого уроку зумовлюється поставленими цілями та завданнями; детермінується змістом навчання, особливостями діяльності вчителів та учнів. Повідомлення теми, цілей та завдань уроку; мотивація навчальної діяльності учнів; актуалізація та корекція опорних знань; повторення й аналіз основних фактів, подій, явищ; творче перенесення знань і навичок учнів у нові ситуації; узагальнення та систематизація навчальних досягнень учнів; основних ідей та наукових теорій, предметів, що є складовими інтегрованого уроку.

Повідомлення теми, ознайомлення учнів з цілями та завданнями уроку, вступне слово ведучого вчителя чи учня (групи учнів), спілкування вчителів та учнів, коментарі, доповнення, опанування, рецензування, підбиття підсумків уроку.

Ведучий учитель у процесі уроку забезпечує високу організацію та дисципліну учнів, їх самостійність, активність, ініціативність, демократичність, тактовність та етику спілкування. Співвідношення реально досягнутих результатів з поставленими цілями та завданнями уроку, повідомлення про реалізацію змісту уроку (повністю, частково, не реалізовано); оцінка кращих повідомлень учнів з точки зору інтеграції знань; аналіз недоліків у діяльності учнів і виявлення резервів підвищення ефективності інтегрованого уроку, рівня навчальних досягнень учнів. Аналіз змісту навчального матеріалу; аналіз особливостей конкретного контингенту учнів на даному занятті; вибір методів, форм і засобів навчання; короткий опис ходу заняття відповідно до плану навчального заняття. Це допоможе найконструктивніше й об’єктивно підійти до самоаналізу та аналізу уроку, оцінити вірність підібраних методів і прийомів, форм організації уроку тощо. Використання персонального комп’ютера у вирішенні практичних завдань; організація самостійної роботи учнів; активізація пізнавальної діяльності учнів на заняттях у процесі роботи з наочними посібниками та дидактичним матеріалом; використання групової роботи учнів у процесі вивчення нового матеріалу чи оцінювання навчальних досягнень учнів тощо. Відповідно до методичної мети заняття вчитель вибирає навчальний матеріал у такий спосіб, що дозволить якнайповніше розкрити ті методи, прийоми та засоби, що і складають основу власної педагогічної майстерності, та продемонструвати ті технології, за якими він працює. Але слід не тільки підготувати його, а й випробувати в дії прилади, устаткування, наочність, комп’ютерну техніку, тзн, що планується використати на відкритому занятті, а також спланувати послідовність використання всього оснащення на відкритому занятті. Будьте скромні й не перевантажуйте урок наочністю як прикрасою, бо всі ілюстративні матеріали уроку мусять працювати на досягнення його навчальної мети.

Не відхиляйте будь - яку допомогу чи навіть невеличку пораду своїх колег, адміністрації навчального закладу, методистів, членів атестаційних чи експертних комісій. Повний комплект документів, що визначають методичне забезпечення заняття, включає такі документи (можуть доповнюватися залежно від типа навчального заняття). План уроку чи іншого заняття повинен відобразити всі основні його етапи, домінуючі види діяльності, як учнів, так і вчителя, види та форми організації роботи, види вправ. Відкрите заняття є демонстрацією досвіду роботи вчителя над особистою педагогічною темою або проблемою, тому наявність поставленої методичної мети заняття відповідно педагогічній темі, що опрацьовується, є бажаною. При підготовці навчальних мультимедійних презентацій необхідно враховувати, з одного боку, загальнодидактичні принципи та вимоги, що диктуються психологічними особливостями сприйняття інформації з екрану та на друкованій основі (оскільки будь - який текст можна вивести за допомогою принтера на папір), а з іншим, максимально використовувати можливості, які надають нам засоби телекомунікаційної мережі та сучасних інформаційних технологій. Відштовхуватися, природно, треба від дидактичних і пізнавальних цілей і завдань, бо засоби інформаційних технологій – суть засобу реалізації дидактичних задач уроку.

інакше кажучи, ефективність мультимедійних презентацій залежить від якості використаних матеріалів про навчальні дисципліни чи курси й майстерності педагога, який організує педагогічний процес. Звідси випливає важливість обґрунтування вибору концептуальних педагогічних положень, на яких передбачається будувати сучасний урок з використанням мультимедійних презентацій. При створенні мультимедійної презентації треба враховувати не тільки відповідні принципи класичної дидактики, а і специфічні принципи використання комп’ютерних мультимедійних презентацій. Розробникам мультимедійних презентацій будуть корисні рекомендації, які залишаються вкрай актуальними в наш час при використанні найсучасніших педагогічних технологій у навчально - виховному процесі. Розподіляйте кожний матеріал на певні рівні та невеликі закінчені частини; указуйте на кожному рівні окремі частини подальшого навчального матеріалу й, не допускаючи істотних перерв, наводьте окремі дані чи факти, щоби підтримувати допитливість учня, однак не задовольняючи її повною мірою; розподіляйте та розташовуйте навчальний матеріал так, щоб, де тільки можливо, на наступному рівні при вивченні нового знову та знову повторювалось попереднє. Уживання мультимедійних технологій для створення навчальних матеріалів диктує свої закони та пред’являє певні вимоги до підходів і методів їх розробки.

Необхідно знайти такий баланс між навчальним матеріалом, що подається, і супроводжуючими його ефектами, щоб ваші учні буквально сиділи на краєчку стільця. Педагог, який готує відкрите заняття, розглядає в методичній розробці цілісний навчально - виховний процес на уроці у світлі тих педагогічних завдань, які покладені в основу заняття. Методи та засоби, що використовуються вчителем, взаємодія педагога з учнями, способи організації їх навчальної діяльності мусять допомогти іншим педагогам критично оцінити всю систему роботи вчителя, що була продемонстрована на уроці та викликали бажання її удосконалення. Структура методичної розробки повинна містити анотацію, схему уроку, детальний конспект (сценарій) заняття, зразки дидактичного матеріалу, список літератури, що використана тощо. Підготовлена й оформлена методична розробка після розгляду на засіданні методичної комісії та затвердження заступником директора з нвр здається в методичний кабінет. Проводиться відкрите заняття у звичайній діловій обстановці, у звичному для учнів і вчителя приміщенні кабінету чи класу, бажано без додавання зайвого ажіотажу.

Запрошені входять в аудиторію до дзвінка, займають заздалегідь підготовлені місця, вибрані так, щоб менше відволікати увагу учнів і без перешкод спостерігати за діями викладача й учнів. Усі запрошені повинні дотримуватись педагогічного такту, у жодному разі не втручатись у хід занять, не виражати у присутності учнів свого ставлення до роботи викладача, який його проводить. Запрошені у процесі спостереження повинні прослідити, як учитель, який проводить заняття, досягає поставленої мети, за допомогою яких методичних прийомів і засобів навчання, розвитку й виховання учнів реалізує вимоги навчальної програми, які результати та наслідки його діяльності тощо. Організує обговорення частіше за все голова циклової комісії, особа, відповідальна за підготовку заняття, голова експертної комісії (можливі й інші варіанти). Оцінка вірності організаційної постановки заняття, доцільність вибраних методів і засобів, а також допомога викладачеві осмислити окремі методичні підходи та прийоми, їх ефективність із точки зору поставлених завдань. Потім можуть виступити запрошені колеги, голова циклової комісії (методичного об’єднання), а вже після них – представник адміністрації навчального закладу (бажано відповідальний за методичну роботу), члени експертної чи атестаційної комісії. Виступ учителя повинен допомогти присутнім зрозуміти його педагогічний задум, особливості вжитих ним методів і прийомів, що лежать в основі системи його роботи.

Розгорнутий самоаналіз уроку не тільки продемонструє присутнім педагогічну й методичну обізнаність педагога, а й зумовить запитання, що виникли в ході уроку.

Промовці повинні детально й об’єктивно розкрити переваги та недоліки заняття, звернути особливу увагу на досягнення цілей навчання, виховання й розвитку учнів, на ефективність методів, що вживались, доцільність використання різноманітної наочності (у т. Обов’язково в ході обговорення треба відзначити недоліки, помилки, допущені в організації та змісті заняття, дати поради про вдосконалення системи роботи викладача в цілому.

При аналізі промовці повинні оцінити виховну роль заняття, його значення для формування особистості учня, бо змістом та організацією будь - яке заняття повинно сприяти вихованню позитивних якостей особистості учнів. Необхідно домогтись і підтримувати діловий обмін думками, дискусію, які викликають бажання не тільки оцінити критично роботу колег, а і творчо використовувати його досвід у своїй роботі. Тип заняття (вивчення нового матеріалу, закріплення отриманих теоретичних знань, відпрацювання вмінь і навичок, узагальнення навчальної інформації, оцінювання навчальних досягнень, комбінований урок тощо). Послідовний виклад навчального матеріалу теми уроку за певними педагогічними принципами („від простого до складного”; „від конкретного до загального” чи „від загального до конкретного” тощо) з можливою демонстрацією. Висновки з основних питань навчального матеріалу теми, закріплення отриманої навчальної інформації шляхом виконання системи вправи, складання узагальнюючих таблиць тощо. Якщо є необхідність, хід виконання домашнього завдання слід розібрати або дати необхідні рекомендації з його виконання (у цьому випадку час на повідомлення домашнього завдання збільшити). Проте, створення грамотної, привабливої видавничої продукції, яка виконала б те призначення, для якого вона створюється, вимагає знання базових понять видавничої справи, правил і вимог до набору текстів і оформлення друкарських видань; знайомства з технологією видавничої справи.

Технології не стоять на місці, і з задачами, для вирішення яких ще пару років тому доводилося звертатися в друкарні або спеціалізовані центри, зараз цілком можна справитися самому за допомогою домашнього пк. Достатньо лише встановити відповідне по і ваш комп ютер миттєво перетвориться в персональну домашню друкарню, яка нічим не буде поступатися професійним побратимам. Вбудований в програму майстер дій дозволяє без проблем і втрат часу підготувати веб - сторінку, барвистий оформлений рекламний буклет, рекламний проспект, обкладинку для брошури, календар, бланк або листівку.

В цілому можна відзначити, що даний продукт напевно підійде на смак співробітникам підприємств, перед якими виникають задачі по підготовці різної друкарської продукції власними силами без залучення відповідних організацій або фахівців. Проте, пакет підходить і для роботи в домашніх умовах, тим більше, що інтерфейс програми розробки microsoft так добре відомий широкому колу користувачів. і головне, тут не треба нічого створювати з нуля - всі форми кожної публікації вже заповнені, користувачу залишається лише змінити їх в окремому діалоговому вікні. Робота з головним меню, вікном та панелями інструментів, з графічними примітивами, завантаження і макетування тексту, використання стилів сторінок та публікацій, взаємне розташування об єктів на сторінці, створення фреймів, робота з таблицями, верстка бланку ділового листа, макетування візитної картки, створення оригінал - макету буклету, макетування місцевої газети.

Всі ці вправи можливо виконати за допомогою програми для створення публікацій - microsoft publisher, яка призначена для створення документів з великою кількістю графічних елементів і написів різних стилів як для комерційної діяльності так і для домашнього використання. Листівки, бюлетені, календарі, брошури, каталоги, а також величезна кількість інших видів друкарської продукції – ось далеко не повний перелік того, що може створити учень на комп ютері за допомогою даної програми.

Microsoft publisher популярна серед користувачів, тому як для створення необхідних макетів потрібно відносно небагато часу, а велика кількість допоміжних ресурсів робить роботу з програмою зручною, що має низку переваг. Саме простота і велика кількість можливостей, які надаються програмою, роблять її привабливою для всіх категорій (залежно від підготовки) користувачів. Створити обкладинку для коробки з компакт - диском або dvd диском, скласти запрошення для гостей на вечірку, зробити календар на свій смак, скласти буклет для зацікавленої публіки - все це може publisher. Відпрацювання та вдосконалення учнями прийомів роботи з текстом і графічними зображеннями, взаємним розташуванням об’єктів на сторінці; навчитися створювати різноманітну друковану продукцію за допомогою шаблонів і власного дизайну, яка задовольняє сучасним вимогам акцидентної продукції; логічного та творчого мислення в процесі комплексного застосування набутих умінь і навичок при створенні друкованої продукції; у вигляді готового продукту очікуються. Зміст вправ теми включає практичне опанування інтерфейсу програми, роботу з графічними примітивами та текстом, роботу з фреймами та таблицями, а також застосування набутих навичок для створення друкованої продукції у вигляді бланків ділового листа, візитної картки, створення оригінал - макету буклету та макетування місцевої газети.

Склад інтерфейсу програми, головного меню та панелей інструментів, можливості, які надає область завдань; поняття шаблону публікації та її структури, основних складових публікації, вимоги до створення друкованої продукції. Орієнтуватися у виборі панелей інструментів та в навігації області завдань; створювати публікації різними способами; додавати сторінки; змінювати фон; застосовувати макети та кольорові схеми; уміти працювати з графічними примітивами, авто фігурами, застосовувати об’єкти бібліотеки макетів; завантажувати та макетувати текст, використовувати стилі сторінок публікацій та взаємно розташовувати об’єкти на сторінці; створювати, редагувати та форматувати фрейми й таблиці; створювати публікації, застосовуючи сучасні й класичні макети, та створювати макети власного дизайну.

З виконання основних операцій над об’єктами в середовищі підготовки комп’ютерних публікацій (редагування, форматування тексту, переміщення текстових блоків, вставки і переміщення зображень); з таблицями та фреймами; об’єктами бібліотеки макетів; операціями по створенню оригінал - макетів різноманітної друкованої продукції; підготовки публікації до друку та настроювання параметрів друку; відправлення публікації електронною поштою. Зробити навчання ефективним, інтерактивним дозволяє багатофункціональний комп’ютерний кабінет, обладнаний комп ютерним комплексом, навчально - наочними посібниками, обладнанням навчального призначення, меблями.

Поєднання педагогічних і інформаційно - комп’ютерних технологій допомагає майстру вирішувати багато задач, організовувати нестандартні форми навчання, зробити урок більш ефективним, інформаційно насиченим. Розширення знань учнів про можливості використання програми publisher для створення друкованої продукції; про шаблон буклету, його структуру та засоби створення буклету; систематизація та узагальнення учнями знань, вмінь та навичок роботи з програмою publisher для застосування їх при створенні буклетів. Виховання інтересу до своєї професії шляхом моделювання виробничих ситуацій, відповідальності, взаємодопомоги при виконанні завдань, толерантності та поваги по відношенню один до одного, комунікативності. Репродуктивний - виконання трудових прийомів і операцій згідно вимог технологічних карток; пошуковий - виконання завдань, які не мають інструктивних вказівок. Вступний інструктаж - сукупність методів і прийомів виробничого навчання, які використовуються на початку занять з метою підготовки учнів до активного, безпомилкового та свідомого виконання практичних завдань. Застосування на уроці ділової гри дає можливість створювати проблемні ситуації з визначенням функції кожного учасника гри, враховуючи його інтереси і здібності. Теоретичні відомості про буклет, їх різновиди, переваги, вимоги до оформлення супроводжуються показом слайдів презентації та переглядом сайтів сучасних поліграфічних друкарень. Актуалізація опорних знань учнів проходить у вигляді виробничих ситуацій, в ході яких учні мають змогу пригадати раніш вивчений матеріал та застосувати його для вирішення поставленої проблеми, допомагають пов`язати навчання з досвідом реального життя, пропонують шляхи реального застосування знань. Одна з головних переваг використання мультимедійних і комп ютерних технологій в навчанні полягає в можливості виведення ілюстративного матеріалу на екран. Наприклад, на уроках виробничого навчання за допомогою проектора майстер відтворює послідовність виконання технологічних операцій, в даному випадку створення буклету.

Використання мультимедійних та комп’ютерних технологій у взаємозв язку з іншими методами дозволяє не тільки заощадити час на уроці, але і збільшити яскравість сприйняття матеріалу, внести елементи цікавості, пожвавити навчальний процес. Сьогодні ні у кого не викликає сумніву той факт, що електронні навчальні посібники (уроки) дозволяють збагатити курс навчання, доповнюючи його різноманітними можливостями комп ютерних технологій, і роблять його, таким чином, більш цікавим і привабливим для учнів. Завдяки комплексу різноманітних мультимедійних можливостей (відео сюжети, анімація, якісні ілюстрації, безліч інтерактивних завдань тощо) процес навчання стає більш ефективним і цікавим. Необхідність активного використання повчальних програм сьогодні диктується не тільки тим, що персональний комп ютер став вже не екзотичною технічною новинкою, але інструментом в технологічному освітньому ланцюжку у вигляді засобу навчання, а також тим, що без його активного використовування неможливо підвищити інтенсивність процесу отримання знань, закріплення навичок і умінь. На наступному етапі дизайнер розробляє кілька варіантів буклету - як правило в різній кольоровій гамі, з використанням різних фотоматеріалів замовника (замовник сам надає ці фотоматеріали). Вам необхідно буде організувати свою власну друкарню, виконати замовлення клієнта по створенню рекламного буклету, розробити оригінал - макет та роздрукувати його. Вся ваша робота буде оцінюватися за певними критеріями, а наприкінці уроку ми підведемо підсумок і визначимо, яка з друкарень виграє тендер на розробку та друк великого тиражу буклетів для нашого училища. Для яких вам необхідно буде оформити буклети, які в повній мірі розкриють структуру роботи кожного структурного підрозділу, та задовольнити вибагливість кожного замовника. Якщо ви впораєтеся з цим випробуванням і кожен замовник буде задоволений роботою, то буклети будуть роздруковані великим тиражем для розповсюдження на профорієнтації. Учні із задоволенням будуть намагатися перемогти, тому що вони зацікавлені застосовувати свої професійні вміння та навички при виготовленні матеріалу, корисного для училища. Одними з найпоширеніших і ефективних видів рекламної поліграфії є рекламні буклети, основним призначенням яких є реклама компанії, її товарів і послуг. Тому, розробляючи дизайн буклету, важливо підібрати цікаві ілюстрації і кольорового оформлення буклету і побудувати візуальний ряд так, щоб текст і ілюстрації доповнювали один одного, допомагали доносити основну думку, зацікавлювали потенційного клієнта. Майстер демонструє приклади різних за оформленням буклетів, виконаних професійними дизайнерами та новаторами, пропонуючи учням оцінити та висловити думку з приводу чи зацікавив їх запропонований буклет, чим він привертає їх увагу.

Перш, ніж відповісти на ці питання, нам необхідно з’ясувати, що представляє собою буклет, які вони бувають та які нюанси треба врахувати при його створенні, щоб задовольнити вибагливого замовника, щоб ваша продукція виконала ту функцію, заради якої вона створювалася. Відповіді можуть бути у вигляді розповіді, підготовленої презентації з декількома слайдами, або завантажене на комп’ютері майстра інтернет посилання на електронну адресу.

Сам процес розгортання буклету вже утримує увагу (погляньте, з якою цікавістю розгортає дитина книжку - складанку, дорослі мало чим відрізняються в цьому плані). Якщо такий буклет оформити висічкою, тисненням, він не загубиться серед схожих, наприклад, між вибраними виставковими матеріалами, тому що схожих ви просто не знайдете.

Далі доцільно познайомити учнів з різноманіттям друкованої продукції, з видами буклетів (євро буклет, буклет, міні буклет, ліфлет) та вартістю екземпляру в тиражі, переглянувши, наприклад, сайт компанії global print, яка надає широкий. З метою перевірки засвоєння матеріалу можна запропонувати учням охарактеризувати пам’ятку з точки зору використаного формату та виду паперу, способу фальцювання. На даному етапі уроку учні, використовуючи пам’ятку, записують у зошит стандартні формати буклетів, папір для друку, варіанти після друкарської обробки буклетів та способи фальцювання. Після перевірки знань учнів з основних понять та інтерфейсу доцільно перевірити знання учнів з правил виконання основних операцій при роботі з програмою microsoft office publisher, застосувавши для цього фронтальне опитування, під час якого майстер пропонує розв’язати проблемні ситуації, які можуть виникнути при створенні буклету для замовника на етапі узгодження остаточного варіанту оригінал - макету.

Таким чином, майстер створює виробничу ситуацію, в якій учень має змогу задовольнити вимоги вибагливого клієнта (відповівши на запитання майстра) та активізує знання раніш вивченого матеріалу.

В ідтворення питань та відповідей (послідовність виконання дій та діалогові вікна) на екрані плазмової панелі дає можливість учням не тільки на слух, а й візуально пригадати раніше вивчений матеріал. Якщо до роботи залучається слухова й зорова пам ять, є більше шансів задовольнити потреби різних учнів, чий спосіб сприйняття матеріалу може суттєво відрізнятися. Після перевірки знань учнів з основних правил роботи з програмою microsoft office publisher майстер за допомогою проектора, який підключений до автоматизованого робочого місця майстра, демонструє учням послідовність дій при створенні буклету згідно технологічній картці. Після виконання завдання за допомогою локальної мережі всі рекламні буклети фірм виводяться на екран проектора і кожна пара учнів рекламує свою друкарню та демонструє створений буклет. Клієнти на адресу електронної пошти нашого ліцею направили листи з вимогами до майбутніх буклетів та інформацією, яка допоможе вам в розробці оригінал - макетів буклетів. Після перегляду, обговорення та оцінки кожного буклету необхідно визначити переможця, який виграв тендер на отримання замовлення щодо розробки та виготовлення буклетів для училища. Заключний інструктаж - підведення підсумків виконання учнями трудових завдань з використанням сукупності методів виробничого навчання, які застосовувались на уроці; об’єктивне оцінювання підсумків їх практичної діяльності. Основна мета цього інструктажу - на основі фіксації досягнень і недоліків показати учням чому вони навчилися на уроці, оцінити рівень їх досягнень і творчої активності. Рефлексія - усвідомлення того, що було зроблено на уроці, чи досягнута поставлена мета, як можна застосувати набуті під час уроку знання в майбутньому.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями