географія зно 2021 основна сесія

географія зно 2021 основна сесія

При цьому бойко додав, що з 1 лютого по 5 березня можуть зареєструватися особи із особливими потребами, вступники, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, або на лінії зіткнення, у період основної сесії перебувають за кордоном або складають державні іспити чи беруть участь у міжнародних заходах, включених до офіційних заходів мон, мінмолодьспорту та мінкультури тощо. Також він зазначив, що в період з 6 по 18 травня на додаткову сесію зно реєстрація передбачена для осіб, які є учасниками антитерористичної операції на сході країни, людей, які живуть у криму та на тимчасово окупованих територіях донецької та луганської областей, вступників, які перебувають в установах виконання покарань. Свої бали за тестування з української мови, української мови та літератури, історії україни та біології випускники дізнаються до 25 червня, з географії — до 30 червня. Абсолютно всі випускники мають складати дпа форматі зно з української мови, математики, історії україни або іноземної мови, одного з предметів на вибір. Виключно лише зно писатимуть випускники закладів загальної середньої освіти минулих років, які планують вступати до закладів вищої освіти на бакалаврський рівень, і вже мають атестат або свідоцтво про повну загальну середню освіту.

Міністерство освіти і науки розглядає кілька варіантів проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2021 році залежно від епідеміологічної ситуації. На сайті українського центру оцінювання якості освіти (уцояо) вже є демонстраційний варіант сертифікаційної роботи з української мови та літератури і розбір завдань. Це стосується випускників шкіл та інших закладів загальної середньої освіти, а також учнів (слухачів, студентів) закладів професійної (професійно - технічної), вищої освіти, які у 2021 році здобудуть повну загальну середню освіту.

У центрі оцінювання якості освіти повідомили, що новий правопис, який кабмін ухвалив 22 травня 2019 року, а окружний адмінсуд скасував у січні 2021, поки що не фігуруватиме у тестових завданнях. Екзаменатори позначатимуть написання слів, яке не відповідатиме чинному правопису, однак не будуть це враховувати – такі помилки не вплинуть на загальний бал учасника тестування. З вибором однієї правильної відповіді (16 завдань), на встановлення відповідності (4 завдання), відкритої форми з короткою (9 завдань) та розгорнутою (5 завдань) відповіддю. Випускники шкіл, студенти професійно - технічних навчальних закладів та коледжів мають надати комплект реєстраційних документів особі, яка відповідає за реєстрацію у навчальному закладі. З української мови і літератури, математики, історії україни, англійської, іспанської, німецької, французької мов – не пізніше ніж через 25 календарних днів після проведення зовнішнього оцінювання із зазначених предметів; коли розпочинається вступна кампанія. Щоб уникнути черг під приймальними комісіями, з 2021 року в онлайн - форматі можна буде виконати всі пункти процедури вступу, однак потрібен електронний підпис абітурієнта. Первинний (сільське господарство, лісова й добувна галузі), вторинний (обробна промисловість – машинобудування, металургія, хімічна промисловість тощо), третинний (сфера послуг – торгівля, транспорт, туризм, наука й т. Завдання використовують для оцінювання знання природних кліматичних умов території україни й розуміння їхнього впливу на життя і господарювання населення. Низовинний рельєф (амазонська низовина), велика кількість опадів (в екваторіальному поясі понад 2 000 мм), близьке до поверхні залягання підземних вод. ізолініями на географічних картах, вертикальних розрізах, графіках сполучено точки з однаковими значеннями певної величини, наприклад, тиску (ізобари), глибини моря (ізобати), температури (ізотерми) тощо. Призначення цього завдання – оцінювання вміння аналізувати профіль поверхні україни й визначати місцезнаходження на ньому основних географічних об’єктів. Саме тому зі збільшенням висоти стає холодніше, і температура земної поверхні, а асфальтного покриття і поготів, вища від температури повітря над ними.

Шини виробляють у білій церкві й дніпрі, титан – у запоріжжі (титано - магнієвий комбінат), виробництво паперу зосереджено в місцях заготівлі лісу (регіон карпат і полісся). Головним центром, де нині працюють найбільші іт - компанії країни й філії іноземних інноваційних компаній, є львів – дуже велике місто за кількістю населення і потужний науковий центр водночас. Комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, оброблення даних, розміщення інформації на веб - вузлах – працемісткі види економічної діяльності (витрати на оплату праці кваліфікованих спеціалістів є найбільшими в структурі витрат фірм). Останнім часом багато промислових підприємств машинобудівної галузі й легкої промисловості переміщено з великих міст у малі міста на периферії агломерацій. Такі ознаки характерні для високорозвинених країн світу, у яких проблему дефіциту трудових ресурсів розв’язують залученням іноземців і пришвидшенням автоматизації й роботизації виробництв. В оголошенні йдеться про надання підприємством - постачальником послуг із розроблення програмного забезпечення, бухгалтерського обліку, технічного обслуговування офісів. На наведеній діаграмі зазначено дві області україни з донецького регіону (донецька й луганська) і дві – із придніпров’я (дніпропетровська й запорізька). У цих регіонах розвинені гірничодобувна й металургійна галузі промисловості, зосереджено найбільше в україні металургійних комбінатів зі шкідливими для здоров’я умовами праці. ідеться не про країни - лідери за обсягом видобування залізної руди, бо не виокремлено кольором бразилію й україну, де є значні поклади цієї корисної копалини.

В україні розвинуте виробництво вантажних літаків, у її обласному центрі – місті дніпрі – розвивається ракетобудування, виготовлення штучних супутників, космічних апаратів. Субрегіон карибського басейну включає малі за площею країни з іі типом відтворення (високий природний приріст), тому густота населення тут висока, і населення сконцентровано в столицях (а). Використання завдання має на меті оцінювання знань про особливості економіки розвинених країн європи на прикладі франції та її участь у міжнародному географічному поділі праці. Франція – високорозвинена постіндустріальна країна (1), де 79 % ввп створено в третинному секторі економіки переважно за рахунок надавання високоінтелектуальних послуг (а). Країна володіє великими фінансовими ресурсами, експортує капітал (3) і за обсягом зарубіжних інвестицій посідає третє місце в європі й четверте – у світі (б). Результатом використання у виробництві новітніх технологій (4) є продукування інновацій, які впроваджують у медицині, ядерній енергетиці, аерокосмічній галузі, іт - сфері тощо (д). Азимут – це горизонтальний кут від 0°до 360°, який відраховують за годинниковою стрілкою від північного напрямку географічного меридіана точки спостереження до заданого напрямку.

Це сітка з квадратними комірками, утворена горизонтальними й вертикальними лініями, проведеними через ціле число кілометрів (через 1 км – кілометрова, через 2 км – двокілометрова тощо). Для позначення квадрата, у якому лежить об’єкт, використовують двозначні числа, указані біля південної горизонтальної (над лінією) і західної вертикальної ліній. У країні х чорна металургія є галуззю міжнародної спеціалізації, чорні метали становлять половину вартості експорту товарів (15 млрд доларів із 30 млрд доларів), а в країні y – лише 4 % (20 млрд доларів із 500 млрд доларів). Проаналізувавши події і персоналії, пригадуємо, що марко поло побував в індії, але туди добрався суходолом, а назад – морем, джеймс кук зробив три навколосвітні подорожі і ні одна не пролягала до індії, амеріго веспуччі плавав до америки, а португальський мореплавець васко да гама у 1498 році відкрив морський шлях з європи до індії, обігнувши африку із заходу.

Двічі на рік земля займає таке положення відносно сонця, коли обидві півкулі освітлюються однаково і день дорівнє ночі, тому що в ці дні сонце в зеніті над екватором. Це пояснюється тим, що земля має кулясту форму, земна вісь нахилена під кутом 66°33 до своєї орбіти, а сонячні промені по - різному освітлюють і нагрівають різні ділянки землі. Аналізуючи стовпчикову діаграму, бачимо, що чітко виділяються два сезони – волога зима і сухе літо, що викликане пануванням екваторіального і тропічного повітря. Західна частина перебуває під впливом тепліших повітряних мас з атлантики, тому на заході україни взимку тепліше й амплітуда коливань температури значно менша, ніж у східній частині. Тестове завдання вимагає вміння оцінювати значення лісового господарства для держави і природи, давати оцінку раціонального використання лісових ресурсів. Ліси, які є основною сировиною для лісового господарства, виконують природоохоронні та захисні функції – утримують підземні води, стримують снігові лавини, селеві потоки.

Як відомо, виробництво літаків і космічної техніки у своєму розміщенні орієнтується на науково - технічну базу, яка створена в києві і харкові; виробництво вагонів і локомотивів орієнтується на сировину (чавун, сталь), яка є в придніпров’ї; морські і річкові судна виготовляють на узбережжі моря чи на судноплавних ріках; автомобілі та автобуси мають ширше розгалуження підприємств по території україни – запоріжжя, львів, черкаси, кременчук та інші. Виплавляння ртуті, нікелю, рідкісних металів тяжіють до джерел сировини, а алюмінієве, титаново - магнієве і цинкове виробництво – до місць одержання дешевої електроенергії. Тестове завдання оцінює знання про особливості технології виробництва деревини та вміння встановлювати взаємозв’язки між використанням лісових ресурсів і їх збереженням. Наприклад, батьківщина тараса шевченка – село моринці, що на черкащині – відома змалечку дітям з уроків української літератури, резиденція богдана хмельницького у чигирині згадується на уроках історії україни.

Тестове завдання оцінює знання про закономірності розміщення корисних копалин на карті світу та про основних країн - виробників автомобілів, алюмінію, вирощування цукрової тростини.

Видобування нафти не підходить, бо не позначена саудівська аравія – країна з найбільшими запасами нафти у світі, вирощування цукрової тростини теж не підходить, бо в північних холодних поясах її не вирощують, у виробництві автомобілів виділяються японія і німеччина, яких тут не позначено. Якщо взяти варіант відповіді – аграрно - індустріальна структура економіки, то це підходить лише для економіки індії, бо сша – постіндустріальна, китай та бразилія – індустріально - аграрні. Мала місткість внутрішнього ринку теж не може бути правильним варіантом, бо наведені країни мають велику кількість населення, а отже, споживають багато продукції. А варіант великої площі та великої кількості населення підходить, бо серед переахованих є країни, найбільші за кількістю населення й одні з найбільших за площею. Тестове завдання оцінює знання про особливості розвитку і розміщення виробництв вторинної сфери китаю, характерні риси просторової організації господарства. У другій половині хх століття істотно змінилася просторова організація швейних підприємств – вони перемістилися з розвинених країн у країни, що розвиваються, зокрема в азіатські країни з дешевою робочою силою та вигідним транспортним положенням. Коли в китаї підвищили заробітну плату, інші країни стали більш привабливими для інвесторів і самого китаю, бо в них з явилася дешевша робоча сила, ніж у китаї. Тестове завдання розкриває знання про особливості розвитку територіальної структури господарств країн нової індустріалізації (нік) в латинській америці. Головна роль у регіоні належить тнк (транснаціональним корпораціям) сша, які проникають у ті галузі, що пов’язані з видобутком сировини, беруть участь в індустріалізації найбільш прибуткових галузей (виробництво електроніки), створенні нових ринків збуту, налагодженні виробництва високотехнологічної продукції. Отже, такі зв’язки стають ширшими, залучаються також і інші країни латинської америки, які раніше не були привабливими для інвестицій – еквадор, венесуела, колумбія та інші, тому важливо налагоджувати зв’язки між портами та глибинними районами країн. Залишився транспортний чинник, який не може бути вирішальним для сільськогосподарської зони степу, але може бути таким для маріуполя, тому що це порт на азовському морі, через який здійснюється торгівля зерном. Залишається виробництво феронікелю, до якого аж ніяк не можна вибрати освоєння ресурсів шельфу, бо на шльфі не видобувають залізні і нікелеві руди, а ведеться видобуток нафти і газу.

Проаналізувавши наведені варіанти, можна з упевненістю сказати, що висока концентрація промислового виробництва на півночі країни є в італії (промисловий трикутник мілан – турін – генуя). Східні райони німеччини почали інтенсивно розвиватися після об’єднання двох німеччин, але ще так і не вдалося досягти пропорційного розвитку всієї території країни.

Зосередження важкої промисловості на північному сході країни властиве для індії, у якої саме в цьому регіоні сконцентровано найбільші родовища рудних і паливних копалин, на яких розвивається важка промисловість. Тестове завдання оцінює знання про закономірності зміни температури повітря, атмосферного тиску та вологості повітря з висотою та їх вплив на здоров я людини.

Якщо розглянути інші варіанти відповідей, то будівництво полігонів для сміття, збільшення частки ріллі чи уключення до площі пасовищ заплавних лук і схилів балок – це, навпаки, додаткове навантаження. інші варіанти відповідей не доцільно розглядати, оскільки ані запаси паливних корисних копалин, ані нафто - і газопроводи і зернове господарство не є основними споживачами електроенергії. Тестове завдання оцінює знання про закономірності поширення нафти та основні риси нафтовидобувної промисловості у світі, уміння аналізувати статистичні дані. Тестове завдання оцінює знання про характерні риси просторової організації господарства китаю, природні багатства австралії та її особливості економіки.

Австралія – найпосушливіший материк, бідний на водні ресурси, тому виробництва, пов язані з використанням води, не можуть бути привабливими для китайців. Також можна використати грунтові та агрокліматичні ресурси для виробництва якісних продуктів та рекреаційні ресурси для формування нових потоків туристів. У міністерстві освіти і науки заявляють, що зовнішнє незалежне оцінювання у 2021 році відбудеться в заплановані терміни незалежно від рівня епідемічної небезпеки в регіонах. Згідно з повідомленням прес - служби міністерства, під час карантину дозволено проведення заходів з оцінювання якості освіти, здійснення яких належить до завдань українського центру оцінювання якості освіти та його регіональних підрозділів. Водночас учасники зможуть завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів і пройти тестування вдома, після чого внести свої відповіді у форми на спеціальному сервісі для визначення результатів, - ідеться в повідомленні. Учасники основної сесії зно до 30 квітня зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення - перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями