історія хвороби з терапії гіпертонічна хвороба 2 ст

історія хвороби з терапії гіпертонічна хвороба 2 ст

Гіпертензія розвивається протягом багатьох років, але існує небезпечна, самостійна форма – злоякісна, при якій гб проходить всі стадії гіпертонії за короткий термін і настає летальний результат. Такі болі відмінні від нападів стенокардії; задишка у гіпертоніків свідчить про розвиток серцевої недостатності; набряки кінцівок і ніг свідчать не тільки про серцевої недостатності. Гіподинамія призводить до ожиріння, а це сприяє розвитку гіпертонії; вживання алкоголю; додавання в їжу великої кількості солі; нераціональне харчування, включення в раціон великої кількості жирної їжі з високою калорійністю; нікотинова залежність. Речовини тютюну нікотин провокує спазми артерій, які призводять до їх жорсткості; нервові напруження і стреси; порушення режиму сну за типом синдрому нічного апное.

Ураження нирок; звуження ниркових артерій; вроджене звуження аорти; пухлина надниркових залоз; підвищення функції щитовидної залози; вживання етанолу понад допустиму норму; прийом антидепресантів, важких наркотиків і гормональних препаратів. Окрему позицію займає злоякісна гіпертонія – це синдром, при якому показники артеріального тиску значно перевищують допустимі норми, а зміни в органах - мішенях швидко прогресують. Відмова від алкоголю та куріння; нормалізація маси тіла; виконання фізичних вправ, ведення активного способу життя; зниження рівня споживання солі; регулювання раціону харчування, включення рослинних продуктів, зменшення споживання жирів. Медична статистика показує, що більше половини пацієнтів з м’якою артеріальною гіпертонією успішно борються з захворюванням без застосування медикаментів. Болі стискає характеру в області нижньої третини грудної клітки при підвищенні артеріального тиску, іррадіюють в ліву руку і лопатку, супроводжується почуттям страху і запаморочення, купірує ізокетом. Вважає себе хворою з жовтня 2013 р коли після сильного емоційного стресу (смерть сина), вперше відчула пекучий біль за грудиною, стискаючого характеру, з іррадіацією в ліву половину тулуба, оніміння лівої половини тулуба, тривалістю більше 40 хвилин, не купировалась нітрогліцерином. З явилися гострі стискаючі загрудінні болю, як наслідок фізичного навантаження (підйом на 3 поверх, ходьба більш 500 м), супроводжувалися задишкою, тахікардією. Протягом останніх двох місяців відзначає погіршення стану, з явилися болі в області серця, за грудиною при незначному фізичному навантаженні (ходьба менше 100 метрів) і в спокої, тривалішою за часом, болі купіруються прийомом ізокетом. Психо - емоційна напруга, часті стресові ситуації на роботі, в школі, інституті сприяють активації симпатоадреналової системи, виникненню і з часом закріпленню стереотипу поведінки, що кидає всі ресурси організму на досягнення бажаної мети.

Після роботи багатьом гіпервідповідальним працівникам важко буває відключитися від виробничих проблем, залишити за порогом дому все, з чим був пов язаний напружений робочий день, і налаштуватися на хвилю спокійної радості від спілкування з близькими.

Активний відпочинок у поєднанні з чистим, свіжим повітрям і здоровим харчуванням здатні творити дива з зачахшім в суєтного міського середовищі організмом. Надивившись реклами, багато прагнуть перед виходом з будинку або вже на роботі перед трудовим днем насолодитися чашкою ароматної кави або тонізуючого чаю. Якщо ваші батьки, дідусі та бабусі або хоча б хтось із них страждає або страждав протягом життя гіпертонічною хворобою, у вас є всі шанси реалізувати схильність до цього захворювання. З них лише 2% мають обтяжену спадковість, всі інші отримали зайві кілограми з їжею, грубо порушуючи розпорядок дня, не замислюючись про обсяг і якість їжі, що з їдається. є категорія людей, які страждають ожирінням, що виникли внаслідок ендокринних захворювань, але їх не так вже й багато серед всієї маси індивідуумів з надмірною вагою. Серцю доводиться докладати більше зусиль, щоб забезпечити кров ю всі органи і тканини, що веде до зростання верхнього значення артеріального тиску (систолічного). У людини з являються болі за грудиною, нерідко иррадиирующие в ліву руку або під лопатку, відчуття нестачі повітря, перебої в роботі серця або навпаки, сильне серцебиття. Надмірне вживання солоних продуктів і води також призводить до підвищення артеріального тиску завдяки подсасиванія рідини з навколишніх судини тканин в кровоносне русло. Кальцій бере участь у скороченні м язових клітин, у тому числі міокарда та гладких м язів, розташованих в стінках судин артеріального русла, а магній розслаблює ці м язи, збільшуючи просвіт судини і знижуючи артеріальний тиск. Якщо хворий усвідомить всю небезпеку свого становища, звернеться за допомогою і буде регулярно виконувати лікарські розпорядження, то зможе вирівняти тиск і уникнути судинних катастроф. 2 - я стадія - з являються ознаки функціональних і структурних змін внутрішніх органів (збільшення лівих відділів серця - зморщується за рахунок розростання сполучної тканини нирка) і судин (дисциркуляторна енцефалопатія, зміна судин очного дна і так далі). Ця стратифікація ризиків розроблена з метою забезпечення більшого контролю за тими пацієнтами, яким особливо необхідно піклуватися про своє здоров я зважаючи більшої ймовірності розвитку ускладнень. Низький ризик (менше 15%) характерний для чоловіків і жінок у віці до 55 років, які страждають гіпертонією першого ступеня і не мають супутнього ушкодження внутрішніх органів і серця. Високий ризик (від 20% до 30%) характерний для хворих 1 - 2 ступенем аг, мають 3 і більше факторів ризику, структурні зміни внутрішніх органів, тканин, судин, властивих гіпертонії 2 ступеня. Дуже високий ризик (вище 30%) характерний для хворих з гіпертензією 2 - го ступеня, безліччю факторів ризику, що стали причиною виникнення захворювання, і наявністю структурної перебудови органів і тканин організму під впливом високого тиску.

Така людина тривалий час займає керівну посаду, багато нервує, курить, зрідка зловживає алкоголем, нераціонально харчується, любить солону і пряну їжу.

Рекомендації педіатрів по корекції харчування, ведення здорового способу життя, збільшення рухливості, необхідності відвідування басейну чи інших спортивно - оздоровчих занять відповідно віку батьками були пропущені повз вуха. У віці 15 років цифри артеріального тиску досягали 150 мм ртутного стовпа, приєдналося погіршення зору, болі за грудиною, при фізичному навантаженні виражена задишка. Звичайно, всі хочуть без особливих зусиль вилікуватися, тому, нехтуючи призначеннями лікаря про щоденний прийом преператов, що підтримують нормальний артеріальний тиск, отримують гіпертонічний криз. У приймальне відділення терапевтичного корпусу міської лікарні доставлений пацієнт 58 років зі скаргами на сильні болі за грудиною, задишку, серцебиття. На останньому медичному огляді виявлено зниження зору на 0, 4 одиниці, білок, еритроцити в сечі, на екг збільшення вольтажу, зсув електричної осі серця вліво. Візьміть собі за правило кілька разів на тиждень вимірювати артеріальний тиск, особливо коли ви відчуваєте себе не дуже добре, і не нехтуйте профілактикою. При поступленні у клініку хвора скаржився на значну задишку після фізичного навантаження, при підйомі по сходах; задишка проходила після відпочинку, особливо в положенні лежачи, після виходу на свіже повітря; крім того задишка іноді виникала вночі, від чого хвора прокидалася, і проходила після того як вона певний час сиділа. Наступною скаргою хворої був біль в ділянці серця (який виникає при звичайному ходінні на невеликі відстані, значно виражений при фізичному навантаженні), тривав 3 - 5хв, проходив самостійно (рідко) або після прийому 1 - 2 таблеток нітрогліцерину; біль іррадіював у ліву руку і під ліву лопатку.

Почалося поступово з задишки при помірному фізичному навантаженні (ходьба, піднімання по сходах), короткотривалі періодичні болі в серці (іррадіювали у ліву руку і під ліву лопатку), болі голови.

Лікувалася амбулаторно, а 9 лютого 2006 у зв’язку з різкими болями в ділянці серця поступила в інфарктне відділення клінічної лікарні львівської залізниці (кллз) і перебувала в стаціонарі до 23. ), з чим і пов язує головні болі, болі в очах і шум у вухах; задишку змішаного характеру, відчуття серцебиття, що виникають при незначному фізичному навантаженням (підйом по сходах на 3 поверх); периферичні набряки на ногах до верхньої третини гомілки, посилюються до вечора, але до ранку не проходять; підвищену масу тіла; щільне, безболісне утворення, діаметром 1, 5 см на шкірі нижньої третини лівого передпліччя. Вважає себе хворою з 1994 року, коли з явилися періодичні головні болі в скроневої області, пов язані з фізичною і психо - емоційним навантаженням (перенесення важких речей, сильні переживання), знімаються прийомом цитрамона. При глибокій методичній пальпації сигмовидна та сліпа кишка не пальпуються, вследвтвіі сильно розвиненого підшкірно - жирового шару передньої черевної стінки.

при пальпації верхівковий поштовх не визначається, а також при аускультації рівномірне ослаблення тонів серця, що обумовлено потовщенням стінок грудної клітки; - 6. Підвищення артеріального тиску обумовлено змінами регуляції діяльності серцево - судинної системи, в результаті яких стійко порушується фізіологічна рівновага між пресорних і депресорних механізмами.

Найбільше значення в підвищенні артеріального тиску при гіпертонічній хворобі надається змінам регуляції кровообігу з боку центральної нервової системи і симпатичної, які тісно пов язані з активністю ендокринного апарату, функціональним станом нирок і микроциркуляцией. Проте в даний час первинним чинником у формуванні артеріальної гіпертензії вважається спадкова схильність, яка виражається в поширених порушеннях іонотранспортной функції та структури цитоплазматичної мембрани клітин. Результатом цього є зрушення рівнів регуляції кальцієвого обміну, зміна гормонально - клітинних взаємин, які проявляються посиленням активності гіпоталамо - гіпофізарно - надниркової, ренін - ангіотензин - альдостеронової, інсулярного та інших систем. Крім того, надлишок са активує клітинні протоонкогени (ростові фактори), що призводять до гіпертрофії і гіперплазії гладких м язів судин - органічний компонент периферичного судинного опору.

Що відбувається при цьому гіпертрофія міокарда і підвищена скоротливість, потовщення стінки і звуження просвіту судин є чинниками, що фіксують артеріальний тиск на високому рівні. Артеріальна гіпертензія виявляється в підсумку результатом збоченням барорецепторного взаємин між центрами головного мозку, симпатичними нервами, резистивними і ємнісними судинами і серцем, активації ренін - ангіотензинової механізму, надлишкової секреції альдостерону і, нарешті, виснаження депресорних механізмів нирок (простогландин е2, каллікріін, брадикінін), судин (простогландин i2 або простоциклин, каллікріін - кінінової і допамінергіческая судинна системи, ендотеліальний релаксуючий чинник) і серця (передсердних натрій - уретіческій фактор). Тканинна инсулинрезистентность (сполучена з посиленням реабсорбції na, підвищенням активності симпатичної нервової системи, експресією протоонкогенів і ослабленням вазодилататорний стимулів). Підвищення щільності рецепторів судинного русла і міокарда та їх чутливості до адренергіческіх впливів під впливом надлишкової секреції кортизолу і тиреоїдних гормонів; зміною біологічного ритму основних нейроендокринних систем і, отже, ритмів регуляції серцево - судинної системи.

Реконструкція серця і судин, тривалі періоди гіпертензії визначають функціонування системи кровообігу в напружених умовах, що призводить в результаті до порушень розслаблення і скорочення міокарда, церебральної, коронарної та периферичної гемодинаміки з формуванням ускладнень (інсульт, інфаркт, серцева та ниркова недостатність). Для тиреотоксикозу характерне підвищення функції щитовидної залози, підвищена вологість шкіри, пітливість, субфебрильна температура, екзофтальм, позитивні очні симптоми, підвищення вмісту т3, т4 в крові, гіперхолестеринемія, гіперліпідемія. ) протягом 8 років, коректовані прийомом гіпотензивних засобів, але не досягає нормальних значень; про атеросклерозі аорти говорить наявність даних про ущільнення аорти при ультразвуковому дослідженні від 29. при пальпації верхівковий поштовх не визначається, а також при аускультації рівномірне ослаблення тонів серця, що обумовлено потовщенням стінок грудної клітки; про стабільну стадії говорить поступове збільшення протягом декількох років і не змінюється протягом останнього року маса тіла. Режим - iii, дієта № 10 (за певзнером), еналаптіл, пірацетам, фуросемід, тенормін, ломір, фізіотерапія (дарсонвалізація волосистої частини голови, гальванічний комір по щербаку). Відсутні об’єктивні прояви органічних змін життєво важливих органів; є об’єктивні прояви органічних змін життєво важливих органів (гіпертрофія міокарда лівого шлуночка, генералізоване чи осередкове звуження артерій сітківки, протеїнурія або гіперкреатинемія, первинно не пов’язані із захворюваннями нирок); з’являються ускладнення г. Емоційний стрес; спадково - конституційні особливості; професійні шкідливості; особливості харчування (надмірне вживання кухонної солі, насичених жирів, дефіцит магнію); вікова перебудова діенцефально - гіпоталамічних структур мозку (у період клімаксу); травми черепа; інтоксикації; гіподинамія. Підвищена активність цих центрів виражається в посиленні пресорних впливів, які здійснюються через збільшення активності симпато - адреналової системи, підвищення вироблення ренальних пресорних речовин шляхом включення ренін - ангіотензинового механізму, збільшення вироблення простагландину f 2. При ангіотензинзалежному варіанті спостерігається стабільно високий діастолічний ат, виражена схильність до артеріолоспазмів; супроводжується грубими змінами судин очного дна, частіше розвиваються інфаркти міокарда і мозкові інсульти.

При натрій(об’єм)залежному варіанті відзначається зв’язок із вживанням великої кількості рідини і кухонної солі, збільшений об’єм позаклітинної рідини.

При гіпертензивному кризі виявляється раптове та виражене підвищення ат, що супроводжується вираженими клінічними симптомами і потребує його негайного зниження. Метою обстеження хворих на гіпертонічну хворобу є підтвердження стабільності підвищення ат, виключення симптоматичної форми артеріальної гіпертензії, оцінка наявності ушкоджень органів - мішеней, встановлення факторів ризику серцево - судинних захворювань. До обов’язкових досліджень відносять аналіз сечі, загальний аналіз крові, біохімічний аналіз крові (калій, натрій, креатинін, глюкоза, загальний холестерин і ліпопротеїни високої щільності), екг, рентгенографію органів грудної клітки, огляд очного дна. Обмеження споживання кухонної солі, алкоголю; зменшення надмірної маси тіла; підвищення фізичної активності; достатнє споживання калію, кальцію і магнію; відмова від тютюнопаління; зниження в їжі кількості насичених жирів і холестерину.

Для тривалого лікування переважно застосовують препарати з 24 - годинним ефектом при однократному прийомі на добу, оптимальні комбінації препаратів для досягнення максимальної гіпотензивної дії та мінімалізації їх побічних ефектів. Що стосується другого ступеня, то тут присутня підвищена небезпека, так як симптоми не явні, в результаті чого пацієнт навіть не підозрює про прогресуванні захворювання. Але все ж, якщо ви допустили розвиток гіпертонії і не можете змиритися зі станом здоров’я, то варто звернутися до медичних центри, де ви отримаєте не тільки підтримку, але і кваліфіковану допомогу.

Звернувшись в даний центр, ви, в першу чергу, отримуєте висококваліфіковану допомогу, пильну увагу до вашого захворювання, сприятливе середовище для викорінення недуги, а також професійні консультації. Навіть незначне поколювання в купи – ознака розвитку гіпертонії (хвороба серця відповідно), а значить, пора бити тривогу і звернутися за кваліфікованою допомогою.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями