література рідного краю 6 клас харківщина

література рідного краю 6 клас харківщина

Вулицями міста та стежками ланів і лісів харківщини ходили григорій сковорода і квітка - основ яненко, євген гребінка і петро гулак - артемовський, борис грінченко і павло грабовський, микола хвильовий і олександр довженко, олесь гончар і павло тичина. Славу літературного харкова примножували своїм полум’яним словом іван вигран та іван багмур, роберт третьяков і ігор муратов, петро панч і леонід первомайський. А його п єси шельменко - денщик та сватання на гончарівці, які наповнені національним колоритом, оптимізмом, любов ю до простого люду, і до нашого часу приваблю ють шанувальників театру.

Його стіни і вікна пам ятають чорних воронків, що забирали у 30 - ті та наприкінці 40 - х років поетів, письменників, журналістів туди, звідки багато не повернулося. Гончара прапороносці розповідає про тих, хто, як і він сам, зі студентської аудиторії університету поринув у страхіття війни, але зберіг чистоту душі й думок. Вулицями міста та стежками ланів і лісів харківщини ходили григорій сковорода і квітка - основ’яненко, євген гребінка і петро гулак - артемовський, борис грінченко. А його п’єси “шельменко - денщик” та “сватання на гончарівці”, які наповнені національним колоритом, оптимізмом, любов’ю до простого люду, і до нашого часу приваблю ють шанувальників театру.

Його стіни і вікна пам’ятають чорних “воронків”, що забирали у 30 - ті та наприкінці 40 - х років поетів, письменників, журналістів туди, звідки багато не повернулося. Гончара “прапороносці” розповідає про тих, хто, як і він сам, зі студентської аудиторії університету поринув у страхіття війни, але зберіг чистоту душі й думок. Земля, що виховала григорія сковороду, квітку - основ’яненка, василя мисика, олександру ковальову, степана сапеляка, віктора бойка, анатолія перерву та багатьох інших письменників. Літературна алея (твір - опис місцевості і пам’ятника на основі власних спостережень) є у старому центрі харкова невеличкий сквер, де, здається, застиг час. і болісно стискувалось твоє серце, коли твої ж рідні сини забували про тебе, бо шукали собі слави та почестей у сильніших держав, бо приваблювали їх високі тереми та соболині шуби.

Приємні спогади з дитинства, пов’язані з походами на природу, спілкуванням з однолітками і всім таким іншим залишають незабутні спогади в розумі людини про рідний край. Народившись у сім’і сільського дяка на чернігівщині, він з дитячих літ увібрав у свою душу і красу чудової поліської природи, і неповторну милозвучність української мови, й чарівне багатоголосся народної пісні. Формувати вміння аналізувати поведінку героїв, їхні вчинки, мораль - ний вибір у різних життєвих ситуаціях; розвивати навички виразного читання; удосконалювати вміння висловлюватися про зв язок прочитаного з власними життєвими спостереженнями; виховна. Лекція вчителя олександра івановича копиленка називають письменником - природолюбом, глибоким знавцем таємниць природи, майстром літератури для дітей та юнацтва. Будучи підлітком, він уже вимушений був заробляти собі на хліб, працюючи спочатку вантажником на залізниці, а потім у хімічній лабораторії дослідної станції. 1920 року він закінчив красноградську учительську семінарію, а потім продовжив навчання на природничому відділенні харківського інституту народної освіти.

Байдебура повертається в шахтарський край, де бере активну участь у відновлюванні донецької письменницької організації, яку очолював близько 20 – ти років. Стены в столовой палате разрисованы деревьями и птицами, потолки расписаны под небесный свод… былина, быль – это рассказ о том, что было в прежние времена. Значение софийского собора в древние времена софийский собор символизировал могущество и величие киевской руси, силу и власть киевского князя, триумф христианской религии.

Киев – столица украины – kyiv – the capital of ukraine летописи говорят, что первое киевское укрепленное поселение возникло в период с vi по viii века. Василь стус – тільки тобою білий святиться світ тільки тобою білий святиться світ, тільки тобою повняться брості віт, запарувала духом твоїм рілля, тільки тобою тішиться немовля, спів калиновий піниться над водою – тільки тобою, тільки тобою. Поети “озерного краю” або народження англійського романтизму “озерна школа” – так називали перших англійських поетівромантиків кінця xviii – початку xx століття, котрі мешкали і творили у знаменитому озерному краї, розташованому на півночі англії. Людське серце до краю обідніло” (павло тичина) лірика плужника відбивала настрої доби, змальовуючи трагізм буття людини в жорстокому світі катастроф, революцій та братовбивчих воєн. Лапшина – 2012 осень наступила зайчик маленькому зайчику на сырой ложбинке прежде глазки тешили белые цветочки… осенью расплакались тонкие былинки, лапки наступают на желтые листочки.

Когда барыня взяла его в город, он скучал и недоумевал, “как недоумевает молодой, здоровый бык, которого только что взяли с нивы…” в городе герасим сумел сохранить чувство собственного достоинства, остаться таким же трудолюбивым, каким был в родной деревне.

Во - первых, город будущего чистый, потому что все заводы и другие предприятия, которые загрязняют окружающую среду сегодня, будут использовать новые безопасные технологии.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями