фізика 8 клас збірник задач відповіді

фізика 8 клас збірник задач відповіді

Внутрішня енергія повітря унаслідок його відкачування з балона буде зменшуватися, оскільки зменшується кількість молекул у балоні й, отже, їхня потенціальна енергія. Коли цвях забивають, цю енергію витрачають на подолання сил опору волокон дерева й сил тертя (в остаточному підсумку ця енергія переходить у внутрішню, що спричиняє нагрівання всього цвяха й шарів дерева навколо нього). Гази виконують роботу зі збільшення кінетичної енергії кулі, що летить, і кінетичної енергії гвинтівки, частина якої йде на нагрівання ствола й на утворення звукової хвилі. Оскільки слабко накачана шина деформується більшою мірою, ніж краще, накачана, то внутрішня енергія її буде більшою за внутрішню енергію добре накачаної шини.

Вентилятор же прискорює цей обмін повітря, тому він не тільки не остудить морозиво й не збереже його у твердому стані, а, навпаки, прискорить його танення. Графік 2 побудовано для заліза, тому що його питома теплоємність більша й для нагрівання на таку саму температуру буде потрібна більша кількість теплоти, а отже, і часу.

За сильних морозів змащення не утворюється, оскільки енергії, що виділяється завдяки тертю ковзанів об лід, недостатньо для нагрівання льоду до температури плавлення. Оскільки в обох випадках температури тіл однакові, то вода в жодній із пляшок не замерзне (процес кристалізації супроводжується відводом певної кількості теплоти). Якби сніг, що накопичився за зиму, розтанув весь відразу, як тільки температура повітря підвищується до 0 °с, відбувалися б спустошливі поводі 1, яких, на щастя, не спостерігаємо. На мілководді поверхневі охолоджені шари води опускатися не можуть; їм нема куди опускатися, і в результаті тут раніше, ніж на глибокому місці, утворюється крига. Випаровування поту з тіла тварини сприяє теплообміну, але потові залози в собаки розташовані тільки на подушечках пальців, тому, щоб збільшити охолодження організму спекотного дня, собака широко відкриває рота й висуває язик. Коли ми бачимо білястий струмок, що виходить із носика чайника, ми бачимо не пару, а туман — малесенькі крапельки води, що утворилися в результаті конденсації невидимої водяної пари.

Спекотними літніми днями шари повітря, що містять водяну пару, нагріваючись від поверхні землі, спрямовуються вгору, розширюючись при цьому, а отже, і охолоджуючись. Промені світла, відбиті від далеких предметів, потрапляють у ці неоднорідні потоки й заломлюються по - різному, тому зображення далеких предметів стають розпливчастими.

Слід врахувати, що, коли маса пари досить велика, то вже конденсація деякої частини пари спричиняє підвищення температури в калориметрі до 100 °с, тому пара, що залишилася, не конденсуватиметься. Найпростіше розв’язувати задачу, припустивши, що конденсується вся пара; якщо, підставляючи числові дані, ви одержите t 3 виділяється більше теплоти, ніж коли згорають соснові дрова об’ємом 1 м 3. Під час згоряння палива швидкість хаотичного руху молекул збільшується за рахунок енергії, що виділилася, а тиск, тим більший, чим інтенсивніше молекули б’ються об стінки циліндра й дно поршня. Дотик до гільзи призведе до того, що вона практично розрядиться, тому відштовхування гільз зміниться притяганням, гільзи зіштовхнуться і їхні заряди знову стануть однаковими (удвічі меншими, ніж на початку досліду). Потім, як і раніше, не торкаючись кульок, їх потрібно віддалити одну від одної і після цього доторкнутися пальцем до однієї з них (при цьому практично весь заряд перейде з кульки на тіло експериментатора).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями