історія україни 9 клас гісем

історія україни 9 клас гісем

Українські землі у складі російської імперії наприкінці xvii — в першій половині xix ст. Західноукраїнські землі у складі австрійської імперії наприкінці xviii — у першій половині xix ст. Підручник, що перед вами, допоможе дізнатися про нову добу української історії, котра тривала від кінця xviii до початку xx ст. За цей час трапилося багато важливих і цікавих подій, але головною з них став початок українського національного відродження. Саме тоді українці, розділені між австрійською та російською імперіями, усвідомили свою єдність, належність до одного народу зі спільними мовою, історією, культурою, традиціями.

Не втратили своєї актуальності й дотепер ті питання, які цим народам, а серед них і українцям, довелося вирішувати на шляху до свого національного відродження. Це створення і захист власної літературної мови, пошуки історичних коренів, написання історії власного народу, дослідження і збереження народної культури, пізніше — відстоювання цих здобутків першими національними політичними партіями, депутатами у парламентах, а іноді й зі зброєю у руках. Отже, цей підручник розповість вам не лише про історію українських земель та події, які тут відбувалися, а й про те, як українці стали українцями, як почалася їхня боротьба за свою незалежність. Матеріал поділено на вісім розділів, що містять кілька параграфів, які, своєю чергою, складаються з кількох пунктів. історичних діячів, на які необхідно звернути увагу і запам’ятати, виділені в тексті чорним шрифтом. Важливе значення для засвоєння матеріалу мають історичні документи, ілюстрації, карти та схеми.

Працюючи з параграфом, необхідно обов’язково прочитати поданий до нього документ і відповісти на запропоновані запитання до нього. Розглядаючи ілюстрації, звертайте увагу на підписи, що пояснюють зміст зображеного. Робота з історичною картою сприятиме формуванню уявлень про те, де відбувалися події і які зміни вони спричинили.

Наведені в параграфах схеми розкривають зв’язки між складниками історичних явищ, пояснюють їх особливості тощо. Після кожного параграфа наводяться запитання й завдання для самоконтролю рівня засвоєння матеріалу, його аналізу, формування умінь та навичок. Звертайте увагу на умовні позначення поряд із ними — вони підкажуть вам, що і як необхідно виконувати.

Завершивши вивчення теми, ви зможете підсумувати її матеріал за допомогою наведених узагальнювальних завдань та здійснити самоперевірку набутих знань за тестовими завданнями.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями