хімія 9 клас попель

хімія 9 клас попель

Гліцерин (гліцерол) дізнатися про склад молекули гліцерину (гліцеролу); з ясувати властивості гліцерину; відрізняти гліцерин від етанолу; довідатися про застосування гліцерину.

У повсякденному житті іноді використовують спирт, хімічна назва якого — гліцерол, а тривіальна — гліцерин 1. Молекула гліцерину, на відміну від молекули етилового спирту, містить три атоми карбону і три гідроксильні групи.

Для того щоб вивести формулу цієї сполуки, запишемо структурну формулу молекули пропану с 3 н 8. і замінимо в ній три атоми гідрогену (по одному біля кожного атома карбону) на три он - групи (мал. Якщо невелику кількість гліцерину налити в порцелянову чашку, нагріти і підпалити, то він горітиме майже безбарвним полум ям (мал. Виявити гліцерин у розчині можна за допомогою його реакції з купрум(іі) гідроксидом (етанол не взаємодіє із цією сполукою). Спочатку змішують у склянці розчини купрум(іі) сульфату і лугу, а потім добуту суміш з осадом купрум(іі) гідроксиду додають у пробірку з розчином гліцерину.

Купрум(іі) гідроксид, взаємодіючи з гліцерином у лужному середовищі, розчиняється, й утворюється темно - синій розчин продукту реакції (мал. Гліцерин є компонентом мила, зубних паст, косметичних засобів, лікарських препаратів (мал. У значній кількості гліцерин використовують для виробництва нітрогліцерину — вибухової речовини, з якої виготовляють динаміт і порох. Його використовують у виробництві косметичних засобів, лікарських препаратів, нітрогліцерину, іноді — у харчовій промисловості. Обчисліть масову частку гліцерину у водному розчині, якщо молекул води в ньому у 8 разів більше, ніж молекул гліцерину.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

истории о любви 18