історія міжнародного права буткевич

історія міжнародного права буткевич

В історії міжнародної правової думки питання виникнення і розвитку мп ніколи не ускладнювалось науковою аргументацією, хоча й ніколи не мали однозначну відповідь чи переконливе пояснення. З цим до кінця не можна погодитись, бо мп це є право в якому виникає співпраця і всі суб’єкти є рівні, тому казати, що якийсь суб’єкт є панівним не можна. Аналіз наукових праць свідчить, що в доісторичний період історії стародавній єгипет мав розгалужені міжнародні зносини та відповідні органи, які ці зносини контролювали це відбувалися на рівні вождів плем’я, які здійснювали локальне керівництво в тій структурі, в якій вони були обрані, а загальне – цар (фараон). Також в римі були розроблені питання укладання міжнародних договорів та на регіональних рівнях була розглянута і розвинена практика відносин між державами, тобто полісами.

Для розуміння змін які відбулися в мп перехідного періоду, а саме від античності до середніх віків слід звернутися до того, що відбулося в міждержавній сфері. Водночас кілька сотень міст грецьких полісів пішли шляхом об’єднань чи укладення союзних договорів, що призвело до створення під егідою македонії величезного агломерату.

Між державами західної європи досить часто визнається право правителя на трон і визнання новоутвореної держави, тобто встановлюється інститут спадковості влади.

У цей період, період трансформації, чільне місце в міжнародних правових відносинах посідала київська русь, їм були відомі такі інститути як проголошення війни, суворе дотримання укладених договорів, гуманне поводження з полоненими, переважання торгівельних відносин над воєнними, захист іноземців на своїй території. Водночас мп було відоме цікаве положення, коли країна була закритою для торгівлі, то це означало, що кожна держава без оголошення війни могла почати війну з цією держави без попереднього оголошення. Було пізніше в 1913 утрехтський мир, який започаткував правове утвердження політичної рівноваги, провів і удосконалив поняття суверенітету, права і обов’язки держави були виписані, також були дозволені і виписані колоніальні експансії. Остаточне припинення гегемонії однієї держави, становлення версальської системи, утворення ліги нації, централізація правосуб’єктності навколо держав і початок формування універсальної міжнародної спільноти, він тісно пов’язаний із розвитком права міжнародних організацій. Суттєве значення набув пакт бріана певела, який заборонив війну як інструмент ствердження національних інтересів, започаткував практику правонаступництва та ввів інститут визнання. При її вивченні студенти повинні спиратися на знання, навички та вміння, отримані при вивчені дисциплін історико - правового, теоретико - правового, порівняльно - правового та міжнародно - правового циклів. За результатами семестру студент отримує підсумкову оцінку за 100 - бальною системою, яка розраховується як середньозважене оцінок за кожен з двох модулів у семестрі та оцінки за іспит за наступною формулою. Студент може отримати максимально 45 балів за усні відповіді на семінарських заняттях та завдання для самостійної роботи, 15 балів за модульні контрольні роботи та 40 балів під час складання іспиту.

Шкала відповідності за 100 - бальною шкалою оцінка за національною шкалою 90 – 100 5 відмінно 85 – 89 4 добре 75 – 84 65 – 74 3 задовільно 60 – 64 35 – 59 2 незадовільно 1 – 34. Якщо за результатами модульно - рейтингового контролю у першому семестрі студент отримав суму балів за два змістовні модуля та іспит, яка менше ніж 60 балів, то студент вважається таким, що не виконав усі види робіт, які передбачаються навчальним планом на семестр з дисципліни.

Міжнародне визнання, врегулювання статусу іноземців, укладання угод, формування міжнародних звичаїв, принцип взаємності; врегулювання статусу території, ведення війни, релігійних відносин. Встановіть сутність критерію державного суверенітету та характеру мп як міждержавного як аргументу обґрунтування та заперечення юридично обов’язкової сили мп. Загальна характеристика і динаміка розвитку міжнародних відносин в епоху пізньої античності (римської і візантійської імперій) та раннього середньовіччя. Концепція “світоупоряджувальної монархії” та її вплив на міжнародно - правову позицію китайських імператорів; її трансформації протягом історії міжнародно - правової діяльності китаю. Територіально - політичний устрій європи; питання релігійної рівності; принцип балансу сил; міжнародно - правове закріплення статусу територій і кордонів; визнання незалежності і нейтралітету швейцарії та нідерландів; міжнародно - правове визнання. Природно - правова та позитивістська концепції мп (їх спільне та особливе); універсальне, загальне, регіональне міжнародне право; принцип державного суверенітету; декларативна та конститутивна теорії визнання. Попри понад двадцятип’ятирічний досвід новітнього державотворення, завдяки якому україна легітимно утвердилась як суверенний та незалежний член європейської і світової спільноти, є потреба звернутися до історичних витоків української державності. По - друге необхідно аргументувати різносторонні сфери участі сучасної україни у міжнародних відносинах, що виражає особливості її сучасної правосуб’єктності. Студенти повинні вивчити характерні риси та особливості реалізації міжнародної правосуб’єктності україни на кожному історичному етапі її розвитку та в сучасному періоді.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями