фізика в побуті техніці виробництві цікаві факти

фізика в побуті техніці виробництві цікаві факти

В умовах зростання цін на енергоресурси, ускладнення сучасного промислового виробництва, зростання взаємозв’язків між окремими підприємствами вимагають автоматизації багатьох керуючих функцій. Вони відкрили великі можливості не тільки в царині управління виробничими процесами для побудови автоматизованих систем технологічної сфери, а й у адміністративній галузі. Комп’ютери застосовують у верстатах з програмним управлінням, за їх допомогою керують транспортними засобами, наприклад електропоїздами, літаками, кораблями, здійснюють контроль за рухом в аеропортах та на аеродромах. Сучасний прогрес космонавтики, радіоелектроніки, атомної енергетики, авіації, машинобудування тощо – результат досягнень у галузі виробництва штучних матеріалів. Знання залежності хімічних і фізичних властивостей речовини від її фізичної структури дає можливість ученим передбачати майбутні властивості того чи іншого матеріалу і цілеспрямовано синтезувати матеріали із заздалегідь заданими механічними, магнітними, оптичними та іншими властивостями.

Можна, наприклад, виміряти загальну товщину аркушів з 1 - ї по 100 - ту сторінки включно, а потім отримане значення поділити на 50 (адже на кожному аркуші дві сторінки). Скисло молоко, розбилася скляна пляшка, у печі згоріли дрова, задзвенів дзвоник, засвітилися на вулиці електричні ліхтарі, згнила цибулина, нагрілася каструля. Гума поганий провідник струму; висота стовпа 10 м; висота вікна 160 см; дроти для електричної мережі виготовляють з міді; стіл вищий за стілець; електричні дроти ізольовані гумою. На дно кожної з двох склянок покладіть по кристалику марганцевокислого калію (можна шматочок хімічного олівця), в одну склянку налийте холодної води, а в другу – гарячої. В умовах зростання цін на енергоресурси, а також підвищення вимог до якості освітлення створено компактні люмінесцентні лампи, які споживають електроенергії приблизно в 6 - 8 разів менше від ламп розжарювання при тій самій світловій віддачі. Комп ютери застосовують у верстатах з програмним управлінням, за їх допомогою керують транспортними засобами, наприклад електропоїздами, літаками, кораблями, здійснюють контроль за рухом в аеропортах та на аеродромах. Сучасний прогрес космонавтики, радіоелектроніки, атомної енергетики, авіації, машинобудування тощо - результат досягнень у галузі виробництва штучних матеріалів. Взаємне проникнення речовин одна в одну при безпосередньому стиканні, зумовлене безладним рухом частинок речовини, називають дифузією (у перекладі з лат. Дифузія - поширення речовини в якому - небудь середовищі в напрямку зменшення її концентрації, обумовлене тепловим рухом іонів, атомів, молекул, більших часток. Агрегатні стани речовини агрегатні стани речовини – це стани однієї й тієї самої речовини, які розрізняються за характером теплового руху частинок (атомів чи молекул) і їх взаємним розміщенням. Основні положення атомно - молекулярного вчення про будову речовини ураховуючи розглянуте в & 10, можна сформулювати такі основні положення атомно - молекулярного вчення про будову речовини.

Вимірювання температури температура – це фізична величина, що характеризує ступінь нагрітості тіла, вона є мірою середньої кінетичної енергії поступального хаотичного руху молекул та атомів тіла і характеризує інтенсивність теплового руху.

1) усі речовини складаються з крихітних частинок – атомів і молекул; 2) частинки речовини хаотично та безперестанно рухаються; 3) частинки речовини взаємодіють між собою. Основна мета таких уроків – зацікавити учнів, використовуючи ігрову форму, полегшити сприймання нового матеріалу, узагальнити та систематизувати вже вивчений матеріал, а також показати, як застосовуються знання, отримані на уроках фізики, на практиці, у житті. 1 фунт стерлінг зображений ньютон, в 500 датських крон – нільс бор, в 1000 польських злотих – микола коперник, в 100 грецьких драхм – демокрит, в 5 ізраїльських шекелей – ейнштейн, в 2000 італійських лір – галілео галілей а, також, на інших купюрах – такі вчені - фізики, як марконі, ерстед, лорд кельвін, гюйгенс, резерфорд, тесла, вольта, паскаль та інш і. Я думаю, вам цікаво буде дізнатися про цих вчених і їх особистий внесок в розвиток фізики, а також про видатних українських вчених - фізиків, яких знає весь світ, та їх вклад у розвиток сучасної науки.

Дослідити внесок видатних учених - фізиків та українських фізиків у розвиток науки; оцінити роль українських творців фізики в освоєнні космічного простору.

Ознайомитись із фізичними явищами довкілля, їх властивостями та характеристиками, умовами їх виникнення та існування; дослідити користь та шкоду для людства. Вимірювальною стрічкою виміряти відстань 5 метрів; поставити мітки через кожен метр; біля кожної мітки стати по одному учню; останній учень розбризкує парфуми, починають відлік часу; кожен учень, який почує запах парфумів подає сигнал учню, який фіксує час; таким чином буде чітко видно залежність швидкості поширення запаху парфумів від відстані. Пливемо ми по морю на теплоході чи їдемо на автобусі до школи, відправляємося на космічному кораблі в космос чи йдемо в туристичний похід – у будь - якому випадку нашій подорожі допомагають десятки фізичних законів та явищ.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями