фізика як природнича наука пізнання природи презентація

фізика як природнича наука пізнання природи презентація

Сутність етапів пізнавальної діяльності у фізичних дослідженнях; характерні ознаки фізичних явищ і їхню відмінність від інших явищ; основні види фізичних явищ, їхні приклади; фізичні величини, їх символи, одиниці цих величин у міжнародній системі одиниць, найпростіші засоби вимірювання та їх призначення; основні положення молекулярно - кінетичного вчення про будову речовини, розрізняє речовину й поле як фізичні види матерії, наводить приклади речовини у твердому, рідкому й газоподібному стані. Записувати значення фізичної величини, використовуючи стандартну форму числа й префікси для утворення кратних і частинних одиниць; порівнювати значення фізичних величин; визначати ціну поділки засобу вимірювання; вимірювати час, лінійні розміри, площу поверхні й об’єм твердих тіл, рідин і сипких матеріалів найпростішими методами (рядів, мікрофотографій тощо); оцінювати точність вимірювання. Необхідність вивчати фізику; історичний характер розвитку фізичного знання; роль фізичного знання в різних галузях людської діяльності; значення міжнародної системи одиниць; достовірність одержаної інформації, етичність її використання. конспект до уроку; - презентація до уроку; - відеоматеріали до уроку; - демонстрації до уроку; - самостійна робота; - контрольна робота; - лабораторна робота. У стародавні часи виникла астрономія – наука, що вивчала розташування та рух небесних тіл, потім – філософія (у перекладі з давньогрецької це слово означає “любов до мудрості”). Наприклад, за допомогою електромагнітного поля – невидимих електромагнітних хвиль – ми маємо змогу спілкуватися по мобільному телефону, капітан корабля може з’ясувати координати свого судна через супутник. Тіла переміщуються одне відносно одного, деякі з них зіштовхуються і, можливо, руйнуються, з одних тіл утворюються інші… перелік таких змін можна продовжувати й продовжувати – недарма ще давньогрецький філософ геракліт (бл. Щоб краще зрозуміти складні природні явища, учені розглядають їх як сукупність фізичних явищ – явищ, які можна описати за допомогою відповідних фізичних законів. Наприклад, грозу можна розглядати як сукупність блискавки (електромагнітне явище), гуркоту грому (звукове явище), руху хмар, падіння крапель дощу (механічні явища) та ін. Дослідження цих явищ у їхньому взаємозв’язку дало змогу не тільки краще зрозуміти природне явище – грозу, але й знайти шлях для практичного застосування електричного розряду.

У сучасного капітана є детальна карта; судно має gps - навігатор, завдяки якому завжди відомі курс судна та місце його перебування; сонар, який попередить про підводні скелі та рифи; радар, який виявить айсберги, скелі та інші судна в умовах поганої видимості. Вивчення теплових явищ привело до створення теплових двигунів, які працюють в автомобілях і мотоциклах, на суднах і в літаках, на теплових електростанціях і в ракетоносіях. Завдяки відкриттям у галузі електрики ми маємо змогу освітлювати приміщення, користуватися телевізором, телефоном, комп’ютером, праскою, пральною машиною тощо. В “енциклопедичній сторінці” наприкінці даного розділу; сонар – пристрій для дослідження морського дна за допомогою ультразвукових хвиль; радар – пристрій для виявлення об’єктів за допомогою електромагнітних хвиль. Формувати в учнів початкові уявлення про фізику як природничу науку, про зміст фізики, про фізичні тіла та явища; формувати інтерес до вивчення фізики, розширювати кругозір учнів. Вивчає та досліджує елементарні частинки, атомні ядра, атоми та молекули, тверді тіла, рідини й гази, плазму, фізичні поля – гравітаційні, електромагнітні. Фізичні та хімічні явища хімія підготовка до зно та дпа комплексне видання частина і загальна хімія основні закони й поняття хімії фізичні та хімічні явища усе, що існує у всесвіті й незалежно від нашої свідомості може впливати на наші органи чуттів, називають “матерією”. Сформувати поняття про фізичні й хімічні явища (реакції); з’ясувати ознаки хімічних реакцій, умови їх виникнення, перебігу й припинення; сформувати вміння розрізняти фізичні й хімічні властивості речовин, спостерігати та фіксувати результати дослідів. Формувати в учнів початкові уявлення про фізику як природничу науку, про зміст фізики, про фізичні тіла та явища, формувати інтерес до вивчення фізики, її методів, розширювати кругозір учнів, розкрити зв’язок фізики з повсякденим життям, технікою і виробництвом, познайомити учнів з творцями фізичної науки, внеском українських вчених у розвиток фізики.

А) молекули реагентів руйнуються, а з них утворюються нові молекули; г) атоми в хімічних реакціях не змінюються; д) атоми перегруповуються, утворюючи молекули нових речовин. Пояснити фізичні властивості речовини в різних агрегатних станах, виходячи з молекулярно - кінетичних уявлень; пояснити відмінності фізичних характеристик кристалічних та аморфних тіл; експериментально показати залежність лінійних розмірів тіл від зміни температури; розвивати вміння пояснювати фізичні явища на основі атомно - молекулярного вчення; показати практичне значення отриманих знань (наприклад, практичне використання явища теплового розширення тіл). Основні фізичні поняття матерія – це все, що реально існує у світі, на землі й поза нею, що ми можемо бачити, сприймати, відчувати нашими органами чуття. Нова освітня філософія передбачає спрямування навчально - виховного процесу на формування духовного світу особистості, утвердження загальнолюдських цінностей, розкриття і розвиток потенційних можливостей, здібностей учнів. Для того, щоб розв’язати актуальні проблеми освіти, необхідне широке впровадження таких технологій, які були б спрямовані на розвиток творчих сил, здібностей і нахилів особистості. Сьогодні педагоги та вчені схиляються до думки, що традиційні форми навчання застарілі, вони не можуть оволодіти увагою сучасних школярів, яких потрібно зацікавити та здивувати.

і тому зараз на першому місці стоїть питання про пошук нових шляхів розвитку, формування і підвищення пізнавальних інтересів учнів, підвищення ефективності уроків фізики.

Тому саме на уроці вчитель повинен організувати таку діяльність, використати таку форму викладення матеріалу, щоб в учнів виникло здивування, захоплення, бажання його освоїти, зрозуміти, що в свою чергу веде до формування стійкого пізнавального інтересу.

Підвищити інтерес до предмету; індивідуалізувати і колективізувати пізнавальну діяльність учнів на уроці; розвиток спостережливості, вміння бачити незвичайне в знайомих речах; активізувати пізнавальну активність учнів. Сформувати в учнів необхідну систему знань, умінь і навичок; - досягти високого рівня розвитку школярів, розвитку здатності до самонавчання, самоосвіти.

На уроках фізики немає учителя, який, ідучи на урок, щоразу не задумувався б над тим, як побудувати свою роботу так, щоб традиційний навчальний матеріал не пройшов повз свідомість учнів, а залишив в кожному із них ще одну часточку знань із тієї бездонної скарбниці, яку приберегла для нас природа. Дидактична мета ставиться перед учнями в формі ігрової задачі; діяльність учнів підпорядковується правилам гри; навчальний матеріал використовується в якості засобів гри; в учбову діяльність вводиться елемент змагання; успішність виконання дидактичного завдання зв’язується з ігровим результатом. Які вміння і навики в області даного предмета засвоять учні в процесі гри; якому моменту гри слід надати особливої уваги; кількість гравців; які дидактичні матеріали знадобляться для гри; яким чином затратити найменше часу на пояснення правил гри; скільки часу буде затрачено на гру; як охопити всіх учнів для участі у грі; як організувати спостереження за зайнятістю учнів в ході гри; які висновки зробити після гри, назвати кращі моменти гри, недоліки, оцінки.

З метою урізноманітнення індивідуального опитування та одночасного навчання школярів застосовувати отримані знання вчитель проводить різноманітні ігрові моменти.

Вміло використовує кросворди для зацікавлення учнів, збудження їхньої ініціативи, навичок самостійно розв’язувати досить складні завдання, розвитку їх пізнавальних сил та творчих здібностей, як елемент узагальнення, засвоєння, повторення та закріплення (додаток 2). Серед таких уроків вчитель віддає перевагу у проведенні уроків - змагання, вони сприяють поєднанню колективної й індивідуальної форм роботи, урізноманітнює процес навчання, поліпшує психологічний клімат у класі, створює вільну творчу атмосферу й одночасно здоровий дух змагання. Дуже жваво й ефективно проходить в ігровій формі підготовка до контрольної роботи, коли учні мають необхідний запас знань і потрібно їх актуалізувати й систематизувати.

Досвід роботи вчителя показує, що в процесі гри в дітей виробляються навики зосереджування, самостійного мислення, розвивається увага, бажання до засвоєння знань. Захопившись грою, учні, не помічають, що вчаться, пізнають, запам’ятовують нове, орієнтуються в незвичайних ситуаціях, поповнюють запас понять, розвивають фантазію. Зовсім іншими очима діти дивляться на вчителя, що разом з ними розв’язує цікаві завдання, дає пізнавальну інформацію, стає для них другом і порадником. На своїх уроках наталія семенівна отримує можливість вивчення індивідуальних і вікових особливостей учнів, що є важливою психологічною базою, зацікавлює учнів, дає можливість для самовираження, самореалізації дитини в класі, розкриттю творчих здібностей і задатків. Отже, однією з важливих умов, за якої виникає і розвивається інтерес до навчання, підвищується активність слухачів, є яскравість та емоційність навчального матеріалу, захоплюючий процес навчання. Розвивати навички лабораторного та демонстраційного експерименту; розвивати вміння аналізувати побачене, робити висновки та узагальнення, розвивати логічне мислення і зв’язне мовлення, формувати світогляд учнів. Виховувати інтерес до предмета та вміння співпрацювати через розв’язання нетрадиційних завдань; виховувати в учнів вміння спілкуватися, працювати в групах. Для того, щоб дізнатися місце для виконання чергового завдання, необхідно відгадати загадку (загадки написані на листочках, кожен капітан витягує листок із загадкою).

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями