історія києва презентація

історія києва презентація

Як головні ворота вони були символом політичної незалежності києва, а тому виявились одним із об єктів, яким перш за все намагалися заволодіти його вороги.

Скульптурна композиція виконана у формі тури, на якій встановлені фігури братів кия, щека, хорива та їх сестри либідь - легендарних засновників стольного града києва. Місце для храму було вибране символічне – саме тут в 1036 році в битві з печенігами кияни отримали перемогу, а у 1037 році ярослав мудрий заклав собор. Андріївська церква побудовано на андріївській горі в пам ять відвідин києва імператрицею єлизаветою на місці хрестовоздвиженської церкви, вважається пам яткою творчої співдружності російських та українських майстрів. Презентация киев - столица украины на украинском языке знакомит учащихся с самыми известными и красивейшими местами и достопримечательностями столицы украины. Данный материал послужит прекрасным дополнением при изучении темы киев, будет полезен учителям, ученикам, родителям как на уроках, так и для общего развития. Ответственность за разрешение любых спорных моментов, касающихся самих материалов и их содержания, берут на себя пользователи, разместившие материал на сайте.

Все материалы, размещенные на сайте, созданы авторами сайта либо размещены пользователями сайта и представлены на сайте исключительно для ознакомления. Завдяки вигідному географічному положенню, київ приваблював князів, купців, ремісників, які перетворили його у великий торговельний і ремісничий центр східної європи.

Тікали й ті, хто служив окупантам, і ті, хто не сподівався на милість від радянських каральних органів уже за одне те, що опинився на окупованій території, потрапив у полон. 4 листопада, з настанням темряви через пуща - водицький ліс рушили танки з ввімкненими фарами та сиренами, на ходу ведучи інтенсивний вогонь з гармат і кулеметів. Скульптурна композиція на честь засновників києва, яка є головною окрасою парку, відома неодмінно багатьом – адже вона стала одним із символом столиці. Його розкішні фасади, як і химерна сходи біля парадного входу, прикрашені фантастичними скульптурами звірів і химерами, немов знятими з гостроверхих дахів собору нотр - дам у парижі. Вра — одна з найбільших православних святинь україни, визначна пам ятка історії та архітектури, а також діючий монастир української православної церкви московського патріархату зі статусом лаври.

Собор святої софії - премудрості божої, софія київська або софійський собор — християнський собор в центрі києва, пам ятка української архітектури і монументального живопису 11 — 18 століть, одна з небагатьох уцілілих споруд часів київської русі. Окрім цього собору до національного заповідника належать такі пам ятки історії, як золоті ворота, андріївська церква, кирилівська церква і судацька фортеця. Андрія у києвізбудована в 1744—1767 роках (за іншими даними 1749—1754) за проектом архітектора бартоломео растреллі на андріївській горі в пам ять відвідин києва імператрицею єлизаветою петрівною, на місці хрестовоздвиженської церкви.

Після завершення танкової битви під луцьком і бродами 30 червня наказала командуючому південно - західним фронтом відвести війська на рубіж укріплених районів по колишній державному кордоні 1939 року, і, спираючись на них, організувати міцну оборону.

30 липня противник завдав сильного удару силами трьох піхотних дивізій по 64 - му ск 26 - ї армії на стику 165 - й і 175 - й сд на вузькому фронті пінчуки - вінницькі стави.

Матикіна (танковий, механізований батальйони, артилерійський полк) відійшли в південний сектор киуру, а 165 - я сд - за дніпро, зайнявши ділянку від села бортничі до воронков. Штурм київського укріпрайону розпочався 4 серпня в шість ранку після годинної артпідготовки, із застосуванням важкої артилерії аж до надвеликих калібрів. Таким чином, німецькі штурмові групи, використовуючи мертві простору, безкарно підбиралися до дотам і закидали їх гранатами та димовими шашками і заливали горючою сумішшю з вогнеметів. Всі спроби групи армій південь прорвати оборону киуру закінчилися невдачею, і німецьке командування було змушене направити в тил нашого південно - західного фронту 2 - у танкову групу і 2 - у польову армію. 15 вересня війська цих угруповань з єдналися в районі лохвиці і замкнули кільце оточення навколо всієї київської угруповання радянських військ (21 - а, 5 - а, 37 - а і 26 - а армії). Сьогодні на уроці ви поглибите свої знання життєвого шляху тараса григоровича шевченка і познайомитесь із ще однією сторінкою його життя, а саме – періодом після викупу із кріпацтва. Після викупу із кріпацтва шевченко стає студентом петербурзької академії мистецтв, опановуючи образотворче мистецтво він пише власні твори, поглиблює власні знання з історії, філософії, світової літератури.

На україну тарас шевченко вперше повертається у травні 1843 році, відвідує чернігівщину, київ, знайомиться з відомими діячами культури – михайлом максимовичем, пантелеймоном кулішем. 22 березня 1845 року шевченко подав заяву до ради академії мистецтв із проханням дати йому звання художника, а рада, розглянувши заяву, ухвалила таке рішення. Весну, літо й осінь 1845 року шевченко провів у мар’їнському на полтавщині на запрошення предводителя дворянства миргородського повіту олександра лук’яновича. Ставши співробітником київської археографічної комісії, шевченко багато подорожував україною, збирав фольклорні й етнографічні матеріали та змальовував історичні й архітектурні пам’ятки.

Національне і соціальне визволення україни, скасування кріпацтва, станових привілеїв, виступало проти царизму і всієї системи самодержавного ладу, за проголошення свободи совісті, рівності й братерства для українського та інших народів, насамперед слов’янських. На допиті тарасу григоровичу було поставлено 22 запитання, на які він відповів, заперечуючи всі факти, в яких було висвітлено його належність до кирило - мефодіївського братства, не видавши нікого. Творчість цього періоду вплинула на світосприйняття митця, змінилось й звучання його творінь – відчувається почуття самотності, туга за рідним краєм, здатність до самозречення в ім’я батьківщини.

Тільки впевненість у щасливе життя, наполегливість допоможе змінити соціальний устрій; засудження слабкості, поневірянь, байдужості, що роблять людину рабом. Відомі також місця поселень епохи мезоліту (10 - 8 тисяч років тому), неоліту (5 - 3 тисяч років тому), мідно - бронзового та раннього залізного віків, зокрема, поселення трипільської культури.

Нашої ери три брати кий, щек і хорив та їх сестра либідь заснували на крутому правому березі річки дніпро місто та назвали його на честь старшого брата києвом. Навколо стародавнього києва об єднались поляни, древляни, угличі, сіверяни, тиверці, і місто київ стало великим політичним центром східнослов янських племен. За будь - яких обставин київ залишався центром і символом державності для східних слов ян, свідоцтвом їхньої історичної ідентичності, що підтверджується численними історико - архітектурними та іншими пам ятками.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями