історія економіки та економічної думки підручник базилевич

історія економіки та економічної думки підручник базилевич

Одні економісти заперечують наявність ідеологічних елементів у економічній теорії, інші - визнають ці еле­менти як такі, що реально існують і є неминучими.

Мюрдаль твердив, що політико - ідеологічні елементи неможливо усунути з економічного аналізу, хоч їхня роль у сучасному суспільстві посту­пово зменшується. А відомий французький економіст, лауреат но­белівської премії (1988) моріс алле, навпаки, підкреслював поси­лення політизації науки й наукової діяльності “через вплив ідеологічних концепцій, до якого б крила вони не належали”. і саме тому економіка, на його думку, іще не є “справжньою наукою”, оскільки “її вихідний матеріал тісно зв язаний із інтересами та ідеологією” (алле морис. Сісмонді одним із перших поставив проблему становища робіт­ничого класу за умов капіталізму, виступивши з критикою ідеології економічного лібералізму класиків. Вирішення соціальних проблем вони сподівалися здійснити через свідо­му й розумну діяльність суспільства, організацію асоціацій, добро­вільну кооперацію. Ця гармонія зумовлена тим, що, на їхню думку, частка праці й капіталу в проду­кті зростає паралельно, проте частка праці зростає й абсолютно й відносно, а капіталу - лише абсолютно. Проте в нього, на відміну від маржиналістів, і, зокрема, їхньої теорії граничної продуктивності, ідеться про умо­ви попиту і пропозиції, якими визначається нормальна ціна кожного фактора виробництва. Кейнс не надавав особливого значення політичним і соціальним факторам і стояв на позиціях безперервності економічного розвитку, хоч і не заперечував необхідність реформ. На зміну кейнсіанству прийшов неоконсерватизм, який спирався переважно на неокласичні ідеї, хоч у неоконсервативних теоріях чіткіше виявляється ідеологічна спрямо­ваність. У 1950 - 1960 - ті роки, а це був період економічного піднесення в розвинених капіталістичних країнах, з являється цілий ряд концеп­цій, що проголошували “деідеологізацію” західного суспільства й міжнародного життя в цілому.

Хельце в монографії “ідея та ідеологія” (1969) заявив про необхідність оцінювати значення ідеології в рамках історичного процесу, відмовитись від концепції деідеологізації як такої, що не витримує критики, не підтверджується фактами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями