історія україни після другої світової війни

історія україни після другої світової війни

Було створено світову систему соціалізму, під тиском національно - визвольної боротьби зазнала краху колоніальна система імперіалізму, внаслідок чого на політичній карті світу з явились нові незалежні держави.

Поряд із цим почався тривалий період загострення відносин між двома світовими системами - капіталістичною і соціалістичною, виникла холодна війна, було створено військово - політичні блоки.

Радянський союз, перемігши у великій вітчизняній війні, за повоєнні роки пройшов шлях від максимального злету тоталітарної системи до її занепаду і розпаду країни на 15 окремих незалежних держав. Безпосередні матеріальні збитки, що їх зазнала радянська країна під час великої вітчизняної війни через руйнування та пограбування окупантами державного, кооперативного й особистого майна громадян, становили 679 млрд. (у довоєнних державних цінах), а з урахуванням військових витрат і втрат від припинення виробництва у промисловості та сільському господарстві в районах, окупованих німецько - фашистськими загарбниками, - 2 трлн 569 млрд. Ця сума в п ять разів перевищила витрати урср на будівництво нових заводів, фабрик, залізниць, електростанцій, шахт, радгоспів, мтс та інших підприємств протягом трьох довоєнних п ятирічок разом узятих. Характерна особливість процесу відбудови в срср та україні полягала, зокрема, у спиранні на внутрішні ресурси й сили, а не у сподіванні на зовнішню допомогу.

У пошуках коштів на відбудову ставка робилася на економію і нагромадження фінансів та ресурсів за рахунок сільського господарства, легкої промисловості й соціальної сфери.

На колгоспників не поширювалося пенсійне законодавство; вони не мали паспортів; оплата праці залишалася символічною; присадибні ділянки обмежувалися за площею. Не маючи прибутку з колгоспної праці, селянин жив переважно з власного присадибного господарства, яке забезпечувало йому в повоєнні роки 70% грошового доходу, понад 80% м яса, близько 90% картоплі. Про виселення з української рср осіб, які злісно ухиляються від трудової діяльності в сільському господарстві й ведуть антигромадський паразитичний спосіб життя (він був продубльований 20 березня 1948 р. Фактично указ був спрямований на зведення рахунків з непокірними колгоспниками або до покарання тих, хто більше працював на присадибних ділянках, рятуючи власні родини від недоїдання. Державні органи широко використовували звичні та перевірені раніше заходи проти тих, хто не бажав ставати членом колгоспів, - здійснювалося так зване розкуркулювання - виселення у віддалені райони срср заможних селян із сім ями, а також тих, хто їх підтримував. Крім того, галузі були не самостійними, замкненими й самодостатніми, а навпаки, існували як частина загальносоюзної системи, з цілковитою залежністю від союзного центру.

Всупереч голоду, нестачі найнеобхіднішого та репресіям, що їх чинив тоталітарний режим, народ героїчними зусиллями з вірою у краще майбутнє підіймав з руїн міста й села, відроджував промисловість і сільське господарство.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями