література стародавньої греції

література стародавньої греції

Театр виник на сільських святкуваннях, потім виступи більш постійних і організованих хорових колективів було перенесено до міста, де для глядачів спочатку будували дерев’яний поміст. У трагедіях софокла тема конфлікту між особою і суспільством і неминучості загибелі особистості, яка порушила веління громадського закону, посідає головне місце.

Як і софокл, евріпід сюжетами для своїх трагедій бере староеллінські сказання; але героїв цих сказань він зображає зовсім вільно, вони живуть інтересами афінського життя епохи перікла. Автори цих куплетів використали ту ж нову літературну форму діалога, що й творці перших трагедій, але смішний і сатиричний зміст зумовив виникнення нового виду театральних вистав і відповідних літературних творів. Комедії арістофана тісно зв’язані з народною творчістю, що їх породила, особливо з побутом та інтересами сільського населення, яке страшенно терпіло від війни.

Майже водночас з гесіодом, уже з початку vii ст в елладі зароджується і досягає високої досконалості і формою, і змістом лірична поезія — поезія особистого почуття та індивідуальних переживань. Цей бурхливий розквіт літератури був зв’язаний з епохою теж бурхливого суспільно - політичного і економічного розвитку еллади, епохою становлення рабовласницького поліса. Творчість одних поетів - ліриків — архілоха, солона, феогніда, терпандра, тіртея та інших — була пройнята переживаннями суспільно - політичної боротьби; інші, як алкей, сапфо, анакреонт, більш оспівували любов і втіхи життя. У цьому уявленні бога у вигляді тварини відбивались пережитки тотемістичного світогляду, з якими ми зустрічаємось і в інших релігійних уявленнях еллінів. Упродовж цього періоду завойовники дорійці і завойовані ахейці перетворилися на один народ і стали називати себе еллінами, а свою країну — елладою (звичні нам назви греція і греки прийшли від римлян). На місці великих територіальних утворень, якими правили племінні царі та родова аристократія, постали незалежні міста - держави (давньогрецькою мовою — поліси). Невеликий розмір полісів дозволив еллінам створити систему управління, яка враховувала думку всіх вільних громадян — влада обиралася голосуванням на певний термін. У viii столітті до нашої ери почалося нове економічне і культурне піднесення, яке супроводжувала велика колонізаційна хвиля — греки заселяли південні землі сучасної італії, острова сицилія, південного узбережжя сучасної франції, а також узбережжя чорного моря (зокрема й на території сучасної україни). Бажання греків пізнавати світ, відсутність страху перед невідомим, відкритість і готовність змагатися за першість з іншими народами, а також завзяття й енергія для пошуку нових земель, робили грецький колонізаційний поступ успішним. Так у новому культурному піднесенні viii століття до нашої ери, від якого і починає свій відлік давньогрецька культура, провідну роль відіграли не корінні землі на балканському півострові, а грецькі міста на колонізованому узбережжі малої азії та на островах в егейському морі. Доведено, що появі цих шедеврів передували героїчні пісні про подвиги племінних вождів — усні епічні твори, що їх ще в мікенську добу виконували співці - аеди під акомпанемент струнного інструмента. Для всіх наступних поколінь античних митців ці твори стали взірцем жанру епічної поеми, а їхні особливості — дещо архаїчна мова, специфічний віршовий розмір, тематична віднесеність до далекого міфологічного минулого — обов’язковою умовою для цього високого жанру.

Стара політична система, за якої право голосу мали усі вільні громадяни полісу, але обиратися на провідні посади могли лише представники аристократії, вичерпала себе.

Вони широко використовували художні прийоми, розроблені епосом, постійно зверталися до міфологічної тематики, використовуючи міфологічні події для виявлення характеру ліричного героя. Найвідоміші лірики цього періоду — архілох, алкей, сапфо, тіртей, анакреонт, алкман — створили чудові взірці елегій, ямбів, епіграм, гімнів, весільних, військових, любовних і застільних пісень, на які орієнтувалися наступні покоління давньогрецьких і давньоримських поетів. із середини vi століття до нашої ери економічне, політичне і культурне лідерство в давній греції поступово переходить зі східних колонізованих земель на балканський півострів в аттику — історичну область центральної греції. Драматичні жанри набули розквіту в класичний період (v - iv століття до нашої ери) розвитку давньогрецької літератури, коли культурне лідерство остаточно перейшло до афін. Аттика мала найбідніші ґрунти серед усіх грецьких земель, і це спонукало її жителів, передовсім афінян, значно більше приділяти увагу ремеслам і торгівлі, ніж обробці землі. Так у v столітті до нашої ери афіни стали беззаперечним економічним лідером давньої греції, маючи найзначніший прошарок ремісників і найпотужніший морський флот. Широкі права не тільки дозволяли афінянам без обмежень брати участь у суспільних заходах, а й надавали можливість висувати свою кандидатуру на будь - які посади.

На відміну від епічних поем, які зверталися до далекого минулого, і ліричних віршів, де головним було зображення особистих переживань героя, драматичні твори відгукувалися на важливі суспільні події в житті поліса. Міфологічних персонажів у комедіях часто зображували знижено і комічно (наприклад, верховний бог зевс — злодій і брехун, гермес — ненажера і грошолюб тощо). Македонці — північно - балканський народ, який перебував під грецьким культурним впливом, тому завоювання македонських царів лише розширили можливості для нового колонізаційного поступу греків. За ііі століття до нашої ери греки колонізували значну частину завойованих александром македонським земель — внутрішні території малої азії, близький схід і єгипет. Упродовж елліністичного періоду (ііі - і століття до нашої ери) грецька культура розрослася вшир, але втратила головне досягнення попереднього періоду — вільного громадянина. Розквіт елліністичної літератури в iii столітті до нашої ери завершився практично повним занепадом у ii столітті до нашої ери, який був спричинений римським завоюванням греції, а згодом і всіх елліністичних держав. А далеко під землею, так далеко, як далеко від нас неосяжне, ясне небо, в незмірній глибині народився похмурий тартар — жахлива безодня, повна вічної пітьми.

іх син, титан океан, що обтікає, наче безмежна ріка, всю землю, і богиня фетіда породили на світ усі ріки, що котять хвилі свої до моря, і морських богинь — океанід. Крім титанів, породила могутня земля трьох велетнів — циклопів з одним оком у лобі і трьох величезних, як гори, п ятдесятиголових велетнів — сторуких (гекатонхейрів), названих так тому, що сто рук мав кожен з них. Таната — смерть, еріду — розбрат, апату — обман, кер — знищення, гіпноса — сон з роєм похмурих тяжких примар, нещадну немесіду — відплату за злочини і багато інших. А при вході в печеру юні курети били в щит меча - ми щоразу, коли маленький зевс плакав, щоб не почув його плачу крон і щоб не спіткала зевса доля його братів і сестер. Він викликав бурі і виверження; він породив з єхидною, напівжінкою - напівзмією, жахливого двоголового пса орфа, пекельного пса кербера, лернейську гідру та химеру; часто хитає тіфон землю. Хоч і поділили сини крона між собою владу над світом, та все ж над усіма ними царює повелитель неба зевс; він править людьми і богами, він відає всім на світі. Три прекрасні ори охороняють вхід на високий олімп і здіймають густу хмару, що закриває ворота, коли боги спускаються на землю або підносяться до світлих чертогів зевса. Коли, сяючи своєю красою, в розкішному вбранні, велика гера входить до бенкетного залу, всі боги встають і схиляються перед дружиною громовержця зевса. Коло трону гери стоїть її посланниця, богиня райдуги, легкокрила іріда, завжди готова швидко нестись на райдужних крилах виконувати веління гери в найдальші краї землі. Зевсова дочка, юна геба, і син царя трої, ганімед, улюбленець зевса, який дістав від нього безсмертя, підносять їм амброзію і нектар — їжу і напій богів. історія давньогрецької літератури органічно пов язана з життям еллади, її культурою, релігією, традиціями, в неї по - своєму відбиваються зміни в соціально - економічній, політичній галузях. 1) про створення світу та походження богів; 2) про героїв; 3) про пригоди аргонавтів; 4) про троянську війну (троянський цикл); 5) про легендарне місто фіви (фіванський цикл) та ін. Зевс керує тим, що є на землі й на небі, аїд — підземним царством, аполлон — бог сонця й покровитель мистецтва, афіна — богиня мудрості, справедливості, а також покровителька оборонної війни.

З ним не могло змагатися багатством чи військом жодне з еллінських міст — ні семибрамні фіви, ні просторі мікени, ні войовнича спарта, ні торговий коринф. Цар менелай запросив гостей на почесні місця і, поки прислужники ладнали пишну вечерю, розпитав юнаків про їхніх батьків, про міцно муровану трою та як їм велося в путі. Паріс потай зрадів, що поруч був кмітливий еней, бо сам він не міг відповідати доладно — йому в голові роїлися думки тільки про ту, заради якої він здолав таку путь. Нараз море стало чорніти й братися білими гребінцями, вітер подужчав, загув, небо повилося у важкі хмари; і вже не хвилі, а справжні буруни понесли корабель, наче тріску, по морю. Морський бог нерей, завжди лагідний, добрий і до всіх смертних зичливий, піднявся зі свого прозорого підводного палацу на морську поверхню й владно спинив корабель. Та ніхто з - поміж них не дорікнув парісові, бо, коли єлена ступила на вулиці трої, навіть старі люди підводилися зі своїх місць, уражені її небесною вродою. Прагнучи загартувати сина, фетіда купала його у водах стіксу (одна з річок царства аїда, воду якої вважали отруйною, тому загартовування в ній ахілла робило його непідвладним смерті). Пріамів син деїфоб, який після парісової загибелі взяв собі за дружину прекрасну єлену, повів її тепер до дерев яного коня й там наказав викликати найсміливіших ахейців на ймення голосами їхніх дружин. Місто зайнялося враз і звідусіль, і в яскравому світлі заграви було видно, як крізь пролом у міському мурі, крізь той пролом, що зробили вдень самі троянці, тепер забігає до міста ахейське військо.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

контрольна робота займенник тести 6 клас з відповідями

набір букв українського алфавіту

контрольні роботи з української мови 9 клас з відповідями